ADEM PROJESİ İLE KADINLAR ÜRETİME KATILIYOR

EV HANIMLARINA MESLEK, ÇOCUKLARINA KREŞ DESTEĞİ

MERKEZDEN FAYDALANAN KADINLAR KAYMAKAM KALAYLI’YA TEŞEKKÜR ETTİ

ŞEHİTKAMİLLİ KADINLARIN UMUT IŞIĞI ADEM PROJESİ OLDU

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı projesi olan ADEM projesi kapsamında Gaziantep Şehitkamil Kaymakamlığı bünyesinde 1 yıl önce kurulan Şehitkamil Aile Destek Merkezi, ilçe genelindeki kadınlara umut ışığı oldu. Sabundan oyuncağa, el işinden kuaförlüğe kadar birçok işi öğrenerek uygulamaya döken kadınların ağzından tek bir cümle çıkıyor; “Elimizden tuttunuz, var olun”…

Türkiye’de birçok ilde dezavantajlı kesimlere yönelik olarak yürütülen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı projesi ‘ADEM’ kapsamında Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde Aile Destek Merkezleri kuruldu. Şehitkamil Kaymakamı Ömer Kalaylı tarafından ilçede hizmet veren Şehitkamil Aile Destek Merkezlerinin sayısı yaklaşık 1 yılda 9’a ulaştı. Özellikle dezavantajlı bölgelerdeki kadınlar ve çocuklarına ulaşmayıhedefleyen projede ev hanımları okuma yazma öğreniyor, el becerilerini geliştiriyor, meslek sahibi oluyor, bağımlılara yönelik psikolog desteği veriliyor. Merkezden faydalanan kadınların çocukları da kreşte eğitim alıyor. Merkez hedef kitlesi ilerleyen günlerde bölgedeki erkekleri de içine alarak genişleyecek. Çıksorut 3 numaralı ADEM’den faydalanan kadınlar, merkezde emeği geçenlere minnettar.

9 MERKEZ KURULDU

Çıksorut 3 numaralı ADEM Merkez Koordinatörü Psikolog Seda Atçı, merkeze ilişkin gazetemize yaptığı açıklamada, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından oluşturulan ADEM Projesi’ne Şehitkamil ilçesinde 3 merkez ile başladık, Kaymakamımız Ömer Kalaylı’nın büyük destekleri ve çabası ile sayımız 9’a çıktı. Kaymakamımız Kalaylı, projeyi titizlikle takip ediyor ve sonsuz destek sunuyor. Merkezlerimizin hedef grubu; dezavantajlı bölgedeki kadın ve çocuklar, ilerleyen süreçte babaları da dahil edeceğiz. Merkezimiz ilk açıldığında Kovid-19 oturumları yaptık. Halk eğitim merkezi işbirliği ile merkezi kurslar açtık. Kuaförlük, dikiş-nakış, Arapça, Kuran-ı Kerim, okuma yazma, spor kurslarımız var. Kurslarımızdan faydalanan kadınların yanı sıra, dezavantajlı bölgedeki ihtiyaç sahibi ailelerin başvuruları sonucu talepleri üzerine Şehitkamil Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yönlendirilmesini sağlıyoruz. Aileleri vakıf sayesinde sosyal yardımlar konusunda da destekliyoruz” dedi.

HEM ANNELER HEM ÇOCUKLARI FAYDALANIYOR

2 sınıf ile kreş hizmeti sunulduğuna dikkat çeken Atçı, “Kreşimize dışarıdan çocukları almıyoruz, merkezimizden faydalanan annelerin çocuklarını burada kreşe bırakabiliyor. Amacımız, evde çocuğuna bakmak zorunda olup da bu hizmetlerden faydalanamayan annelerin de merkezimize gelmesini sağlamaktı. ADEM Projesi ile fondan destek alarak kadınlarımızdan malzeme talep etmiyoruz. Yeter ki ev hanımları gelip hizmet alsınlar” ifadelerine yer verdi.

ÜRETİLEN ÜRÜNLER KOOPERATİF İLE SATIŞA SUNULACAK

Merkezde yürütülen projelere ilişkin bilgi veren Atçı, “Dikiş nakış projelerimizi 3 proje ile sürdürüyoruz. Geri dönüşüm projemizle penye çantalar, peluş oyuncaklar yapıyoruz. Mesleki kurslarla aile bütçelerine katkı sunmaları için çalışıyoruz. Kaymakamımız Ömer Kalaylı’nın desteği ile kooperatif kuruldu. Şehitkamil Kadın Girişimciler Üretim ve İşletme Kooperatifine saha destekleri veriyoruz. Merkezimizde Kaymakamımızın talimatı ile bağımlılık danışma birimimiz mevcut. Psikoloğumuz kooperatife de destek veriyor. Satış noktasında da kooperatiften destek alıyoruz. Vakfa bağlı olduğumuz için kurulan kooperatif üzerinden kadınların yaptığı ürünlerin satışını sağlıyoruz. M1 Alışveriş Merkezi ile standtlarımızı kurmaya başladık. Önümüzdeki hafta Cuma günü Primemall AVM’de olacağız. AVM’ler sonrasında pazarlara ineceğiz” dedi.

DOKUNDUĞUMUZ YERDE İZ BIRAKMAYA ÇALIŞIYORUZ

Merkezlerin bölgelerini açıklayan Atçı, “Seyrantepe, Kayaönü, Çıksorut,Göksüncük, Cerityeniyapan, Kuzeyşehir, Beykent Fıstıklık, Beykent Çamlıtepe, Mücahitler bölgelerine merkez oluşturuldu ve oluşturuşmaya devam ediyor. Bu bölgeler gelişime çok açık, dokunduğumuz yerde iz bırakmaya çalışıyoruz. Ailesi ile problem yaşayan kadınları hem psikolojik anlamda destekliyoruz hem de üretime katıyoruz. Merkezimiz eliyle kadınlarımızı bu süreçte destekleyen, merkezin hızla büyümesini sağlayan ve birçok kadına dokunmamıza vesile olan Şehitkamil Kaymakamımız Ömer Kalaylı ve Şehitkamil Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürümüz Sait Şimşek’e kadınlarımız adına teşekkür ediyoruz ” dedi.

BAĞIMLILIKLA DA MÜCADELE EDİLİYOR

Çıksorut 3 numaralı ADEM Bağımlılık Danışma Birimi Psikologu Mihriban Engin, “Merkezimizde bağımlılıkla mücadele noktasında saha taramaları yapıyoruz. Vatandaşlarımızı yönlendirerek tedavi olmalarına destek sunuyoruz. Bağımlı vatandaşlarımız bizlere rahatça ulaşıp destek alıyorlar” ifadelerine yer verdi.

KOOPERATİF ELİ İLE PAZARA SUNULACAK

Merkezden faydalanan kadınlar, ürettikleri ürünleri kooperatif eli ile pazara sunacak olmanın da mutluluğunu yaşıyorlar. Merkezden faydalanan 60 yaşındaki Zeliha Emir, “Yaklaşık 10 aydır merkeze geliyorum. Sabun, yorgan, dikiş-nakış, pike, seccade, masa örtüsü yapıyorum. Merkez bize terapi gibi geliyor. Merkezi açanlara teşekkür ediyorum. Şimdiye kadar üretimden uzak kalmış, bunalmıştık. Psikiyatra gidiyorduk, merkez ile kendimizi toparladık” dedi.

OKUMA YAZMAYI DA ÖĞRENDİM

46 yaşındaki Hatice Demir, “1 yıldır merkezden faydalanıyorum. Oyuncak, çeyizlik eşya, seccade, pike yaptım. Merkeze gelmeden önce meğer hiçbir şey bilmiyormuşuz. Geldik, neler öğrendik. Eski nakışlarımızı getirip değerlendirdik. Okuma yazmayı da bilmiyordum, okula hiç gitmemiştim. Burada okuma yazmayı da öğrendim. Doktora bile gidemezken şimdi kaygısızım, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

GERİ DÖNÜŞÜME KATKI SUNUYORUZ

41 yaşındaki Nihal Köseoğlu; “Eski yoğurt kovalarını halat iplikleri ile değerlendirerek geri dönüşüm yapıyoruz. Süsleme ile eski kovaları takı kutularına, sepetlere dönüştürüyoruz. 3 yaşında çocuğum var, merkezimizin kreşine bırakıyorum. Kızlarım ve gelinimle birlikte merkezden faylanıyoruz. Merkezde kendimizi geliştirdik, üretkenliğimizi keşfettik” dedi.

ATIK İPLİKLERDEN ÇANTA VE OYUNCAK

48 Yaşındaki Fatma Özdemir, yaklaşık 7 aydır merkeze geliyorum. Penye ipten çanta ve oyuncak yapıyorum. Okuma yazmayı da bu merkezde öğrendim. Merkez sayesinde pandemi nasıl geçti bilmedik, aile gibi olduk. Merkezdeki diğer hanımlarla da birbirimize destek oluyoruz” dedi.

KULLANDIĞIMIZ HAPLARIMIZI BIRAKTIK, İŞİMİZE ODAKLANDIK

50 yaşındaki Güley Altınbaş, “Yorgan, oyuncak, halat ipi yapıyorum. Kuranı Kerim’i merkezde öğrendim. Psikolojimiz açısından da merkez bize çok iyi geldi. Kullandığımız hapları bıraktık. Kendimizi daha faydalı hissediyoruz” dedi.

HOBİ EDİNDİM, PARA KAZANACAĞIM

20 yaşındaki üniversite öğrencisi Rabia Özdemir, “Pandemi sürecinde stres atmak için geldik. Öğrendiğimiz faaliyetlerle kendimize katkıda bulunduk. Önceleri anneme yardım etmek için geliyordum. Sonrasında kendime hobi edindim. Para kazanma yolunda bir adım attım.

MERKEZ BENİM HAYAT KAYNAĞIM

28 yaşındaki Zeynep Polat, “3 aydır merkezde kuaförlük eğitimi alıyorum. Merkezi açan herkesten Allah razı olsun. Ben eşimden ayrılmıştım. Bu merkez ile dik durmayı, kadınların daha güçlü olması gerektiğini öğrendim. 3 çocuk annesi bir kadın olarak hayatı burada öğrendim. Kadınlar ayaklarının üzerinde durmalı. Bu merkez benim hayat kaynağım. Bu merkeze geldiğimde böyle bir yer olduğunu bilmiyordum. Şimdi ise işimi yapmay başladım. Allah emeği geçenlerden razı olsun” dedi. (NEVRE DUMAN)