Usta oyuncunun bugüne kadar yaptığı projeler arkasında anılarıyla kaldı. 86 yaşında hayata gözlerini yumdu. Sevenlerini üzen usta oyuncuya siyaset camiasından da taziye mesajları geldi.
Nazım'ın Şiiriyle Veda:
Genco Erkal'ın sosyal medya hesabından, ölümünden kısa bir süre önce Nazım Hikmet'in 'Veda' şiiri paylaşıldı:
Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın!
Sizi canımda canımın içinde, kavgamı kafamda götürüyorum.
Hoşça kalın dostlarım benim hoşça kalın...
Resimlerdeki kuşlar gibi dizilip üstüne kumsalın, mendil sallamayın bana.
İstemez...
Tek hecesiz elveda.
Siyasilerden Taziye Mesajı:
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, ünlü sanatçının vefatı üzerine sosyal medya hesabından bir taziye mesajı paylaştı. Özel, "Yaşamını yitirdiğini büyük üzüntüyle öğrendiğim ülkemizin yetiştirdiği en büyük tiyatro sanatçılarından Genco Erkal'a Allah'tan rahmet, ailesine, sevenlerine ve sanat dünyamıza başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, "Hoşça kalın dostlarım benim" diyerek Genco Erkal'a veda etti. "Koca bir çınardı. Genco Erkal. Çok üzgünüz, Allah rahmet eylesin" dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ise "Ülkemizin kıymetli sanatçılarından, Türk tiyatrosunun duayeni Genco Erkal’ın vefatını derin bir üzüntüyle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum" şeklinde bir açıklama yaptı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, usta tiyatrocunun ölüm haberini büyük bir üzüntüyle aldığını belirterek, "Değerli sanatçımıza Allah'tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum" ifadelerini kullandı.
Genco Erkal Kimdir?
28 Mart 1938'de İstanbul'da doğan Genco Erkal, deniz subayı Reşat Bey ve moda tasarımcısı Nebahat Erkal'ın oğluydu. İlkokulu Galatasaray Lisesi'nde yatılı olarak okuduktan sonra orta öğrenimini Robert Kolej'de, yükseköğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde tamamladı.
Tiyatroya olan ilgisi küçük yaşlarda başlayan Erkal, Robert Kolej'de öğrenciyken tiyatro ile yoğun bir şekilde ilgilendi. Ailesinin tiyatroculuğu onaylamaması nedeniyle psikoloji eğitimi aldı, ancak amatör olarak tiyatroyla uğraşmaya devam etti. 1957'de Genç Oyuncular topluluğunun kuruluşunda yer aldı.
Erkal, profesyonel tiyatro kariyerine Muhsin Ertuğrul'un teklifiyle başladı. İlk profesyonel rolünü Kenter Tiyatrosu'nda sahnelenen "Çöl Faresi" adlı oyunda oynadı. Kenter Tiyatrosu'nda Ionesco'nun "İskemleler" ve "Ders" oyunlarının rejisini yaptı. Oyunculuk kariyerine Kenter Tiyatrosu'ndan sonra Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda ve Ankara Sanat Tiyatrosu'nda devam etti. 1963 yılında Arena Tiyatrosu'nda "Aslan Asker Şvayk" oyunundaki Şvayk rolü ile İlhan İskender Ödülü'nü kazandı. Ardından Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda "Keşanlı Ali Destanı"nı yönetti.
Gogol'un "Bir Delinin Hatıra Defteri" adlı öyküsünü tiyatroya uyarlayarak 1965 yılında Ankara Sanat Tiyatrosu'nda sahneledi. 1969, 1992 ve 2014'te farklı yorumlarla sahnelediği bu eser, onunla özdeşleşti. Brecht tiyatrosuyla Ankara Tiyatrosu'nda tanıştı ve "Arturo Ui'nin Önlenebilir Yükselişi" oyununda yer aldı.
On yıl boyunca çeşitli tiyatrolarda çalıştıktan sonra 1969'da Dostlar Tiyatrosu'nu kurdu. Bu devrimci tiyatro topluluğunun ilk oyunu "Ha Me Ka Ha Ha Pe" idi. "Rosenbergler Ölmemeliydi" ve "Asiye Nasıl Kurtulur?" gibi oyunlar, topluluğun dikkat çeken eserlerindendi. 1978'de "Brecht Kabare"yi sahneye koydu. Dostlar Tiyatrosu, salonsuzluk ve bütçe sorunları nedeniyle 1980'lerde dağıldı ve prodüksiyon tiyatrosu olarak oyunlar sahnelemeye devam etti.
Erkal, Yaroslav Haşek'in "Aslan Asker Şvayk", Gogol'un "Bir Delinin Hatıra Defteri", Bertolt Brecht'in "Galileo", Maxwell Anderson'un "Yalınayak Sokrates", Nâzım Hikmet'in "Kerem Gibi" ve Can Yücel'in "Can" gibi eserlerdeki rolleriyle çeşitli ödüller kazandı. Oyuncu ve yönetmen olarak birçok ödüle layık görülen Genco Erkal, yaşam boyu başarı ödülleriyle onurlandırıldı.