Anma programında Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney adına kabristana bırakılan çelengin ardından dualar okundu. Törende konuşan Güney, Cemal Süreya'nın hem Türk edebiyatının hem de İkinci Yeni şiirinin önemli bir şairi olduğunu belirterek, usta kalemin şiirleriyle herkesin beğenesini kazandığını söyledi.

‘‘Hemen Şiirimle Onun Resmini Çekerim’’

Güney, Süreya'nın mezarını usta şaire yakışır bir şekilde düzenlemeye çalıştıklarını ifade ederek, "Cemal Süreya, bir tren vagonunda başlayan hayatını, çocuk yaşta yaşadığı annesizliği, çaresizliği, garibanlığı, yoksulluğu dizelerine taşımış bir şairdir. Bir röportajında, 'Ne zaman bir çocuk görsem ağlarım.' diyor. Bu elbette onun annesine, babasına, ailesine duyduğu özlemle ilgili bir durumdur. Bu yüzden, 'Böyle birisini görünce hemen şiirimle onun resmini çekerim.' der. Büyük şairimiz Cemal Süreya'yı saygıyla, sevgiyle, minnetle yad ediyorum." dedi.

Cemal Süreya Hakkında

Gerçek adı "Cemalettin Seber" olan usta edebiyatçı, 1931'de Erzincan'da dünyaya geldi. 1947'de parasız yatılı olarak girdiği Haydarpaşa Lisesi’nin ardından, 1950'de Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nde eğitim gördü.

Şiire çocuk yaşlarda ilgi duyan Süreya'nın ilk şiiri "Şarkısı Beyaz", 1953'te "Mülkiye" adlı okul dergisinde çıktı. Cemal Süreya, "İkinci Yeni" şiir hareketinin öncülerinden biri kabul edildi.

Şiirin yanı sıra deneme, çocuk kitabı, günce, tenkit yazısı, şiir ve düz yazı tercümesi ve derleme de yazan Süreya, ilk kitabı "Üvercinka" ile 1958'de Yeditepe Şiir Ödülü'nü, Arif Damar'la paylaştı. Usta edebiyatçı ikinci kitabı "Göçebe"yle 1966'da Türk Dil Kurumu Edebiyat Ödülü'ne, "Sıcak Nal" ve "Güz Bitiği" kitaplarıyla 1988'de Behçet Necatigil Şiir Ödülü'ne değer görüldü.

"11. Necip Fazıl Ödülleri" sahiplerini buldu "11. Necip Fazıl Ödülleri" sahiplerini buldu

Yaklaşık 40 kitabı Fransızcadan Türkçeye çeviren Süreya, girdiği şeker koması sonucu 9 Ocak 1990'da hayatını kaybetti.

Kaynak: AA