Uyuz Neden Olur?

Uyuz, sekiz bacaklı, küçük Sarcoptes scabiei von hominis akarlarının derinin altına yerleşip yumurtlaması ile oluşur. Bu akarların insan cildine yerleşmesi sonucunda, akarlar deri altında tüneller oluşturarak çoğalır ve cilt reaksiyonlarına neden olur. Uyuz, özellikle soğuk mevsimlerde ve kalabalık yerlerde, doğrudan ten teması ya da kişisel eşyaların paylaşımı yoluyla yayılır.

Uyuz Hastalığı Nasıl Bulaşır Uyuz Belirtileri

Uyuz hastalığı, uzun süreli doğrudan cilt teması veya hastalıklı kişinin kullandığı havlu, çarşaf, kıyafet gibi kişisel eşyalar aracılığıyla bulaşabilir. Ortalama olarak 15-20 dakikalık cilt teması uyuzun bulaşması için yeterlidir. Toplu taşıma, yurtlar, okullar gibi kalabalık ve sıkı temasın olduğu ortamlar uyuzun yayılması için uygun yerlerdir. Uyuz hastalığının belirtileri şiddetli kaşıntı, sivilce benzeri kızarık döküntüler, ve cilt üzerinde grimsi-beyaz kabarık çizgiler olarak görülür. Kaşıntı, özellikle geceleri ve sıcak banyo sonrasında artar. İlk kez uyuz hastalığına yakalanan kişilerde belirtiler, enfeksiyonun başlamasından dört ila sekiz hafta sonra ortaya çıkar.

Nar Kabuğunun Sıra Dışı Faydaları Nar Kabuğunun Sıra Dışı Faydaları

Uyuz Belirtileri Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

Uyuz belirtileri, vücudun kıvrımlı bölgelerinde yoğunlaşır. Parmak araları, bilek çevresi, kol altı, bel, kasık ve kalça gibi bölgelerde şiddetli kaşıntı tipik bir uyuz belirtisidir. Çocuklarda ve bebeklerde ise baş, yüz, boyun, avuç içi ve ayak tabanlarında kaşıntı ve kızarıklık daha yaygındır.

Uyuz Hastalığı Nasıl Geçer?

Uyuz tedavisi, doktor tarafından önerilen ve uyuz böceklerini öldürebilen permetrin gibi antiparaziter kremler ve losyonlarla yapılır. Ağır vakalarda veya tedaviye dirençli durumlarda, antiparaziter etkili oral ilaçlar (örneğin ivermektin) kullanılabilir.

Uyuz Böceği Nasıl Ölür?

Uyuz böceği insan üzerinde 1-2 ay kadar yaşayabilir. İnsan derisinden uzakta ise 2-3 günden fazla yaşayamaz. 10 dakika boyunca 50 °C sıcaklığa maruz bırakılırsa ölür. Uyuzdaki kızarıklık ve kaşıntı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülse bile tedaviden sonra birkaç hafta devam edebilir.

Uyuz Nasıl Geçer?

Uyuz hastalığı tanısının ardından hekim, genellikle krem ve losyonlardan oluşan bir tedavi düzenler. Bu krem ve losyonlar, kaşıntı şiddetinin arttığı gece saatlerinde boyundan aşağı doğru tüm cilde uygulanır. Sabah uyandığında kişinin duş alması gerekir. Bazı vakalarda hekim, oral ilaçların yanı sıra kaşıntı ve diğer semptomları hafifletmek için ek ilaçlar da verebilir. İlaçların hekimin önerdiği şekilde ve sürede kullanılması hastalığın tedavisi için son derece önemlidir.

Kaynak: Haber Merkezi