Üzümün anavatanı Anadolu olup, tarihi milattan önceye dayanmaktadır. Dünyanın en çeşitli gıdası sayılan üzüm, sadece meyve olarak değil aynı zamanda tatlı, reçel veya üzümün içindeki suyun sıkılmasıyla elde edilen meyve suyu şeklinde de yenir. Çekirdekli ve çekirdeksiz çeşitlerin yanı sıra renklerine göre de sınıflandırılırlar. Tüm bunların dışında alternatif tıpta da yüzyıllardır sağlık ilacı olarak kullanılmaktadır. İlaç olarak özellikle sirke formu tercih edilmektedir. Üzüm sirkesi de elma sirkesi gibi vücut için gerekli bir besin olup, bilim insanları ve alternatif tıp uzmanları tarafından da tavsiye edilmektedir. Fermantasyon yoluyla elde edilen üzüm sirkesi Rumeli yemeklerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Bazı insanlar, güçlü antibakteriyel özellikleri nedeniyle evlerini temizlemek için üzüm sirkesini de kullanıyor.

Selülitleri ciltten uzaklaştırır.
Vücuttaki toksinleri uzaklaştırır.
Kabızlığı önler.
Kan hücrelerinin sayısını arttırır.
Saçları güçlendirir ve cildi yeniler.
Bağırsakları temizler.
Güçlü bir ağrı kesicidir.

Üzüm sirkesi nasıl yapılır?

Sirke yapımının olmazsa olmazı taze üzümdür. İyice yıkanan üzümler hafifçe sıkılıp ezilir ve daha önce hiç kullanılmamış temiz kavanozlara konulur. Ancak bunu yapmadan önce kavanozun dibine ortalama 7-8 adet nohut koyarak sirkede dengeli bir asitlik oluşmasını sağlayın. Orta boy bir kavanozu ağzınıza yakın olmayacak şekilde 4 parmak kadar yer kalacak kadar üzümle doldurun. Daha sonra üzerine su dökün. Kavanozun ağzından bir parmak eksik kalacak kadar su doldurulmalıdır. Kavanozun üzerini beyaz tülbent ile kapatın ve kapağını kapatın. Serin ve kuru bir yerde 20-25 gün saklayın. Daha sonra kullanıma hazırdır.

Üzüm sirkesinin faydaları nelerdir?

- Kas ve kemik ağrılarının anında geçmesi için gün içerisinde içtiğiniz bir bardak suya 3 damla üzüm sirkesi ekleyin. Ayrıca baş ağrıları için de etkili bir doğal çözümdür. Uzmanlar özellikle salatalara eklenerek tüketilmesini tavsiye ediyor. Gün içerisindeki yoğun iş yüküne rağmen her gün salata ile tüketildiğinde vücudun ağrı eşiğini yükseltecektir.

- Üzüm sirkesi antibakteriyel özelliğe sahiptir ve ağız enfeksiyonlarını önleyebilir. Diş yapısının sararmasını önler. Atık ürünleri ağızdan uzaklaştırarak iltihaplanmayı ve diş kaybını önler.

- Ağız ve diş sağlığını sağlar ve vücuttaki asit oranını dengeleyerek toksinleri hızla yok eder. Vücudun toksinlerden dolayı ödem veya yağ bağlamasını engeller.

Editör: Haber Merkezi