GAYRİMENKUL VE KİRA GELİRLERİNDE YENİ DÜZENLEME
Yeni düzenleme paketi kapsamında, gayrimenkul satış kazançları üzerinden alınan vergilerde değişiklik öngörülüyor. Eğer gayrimenkul satışı, alış tarihinden itibaren 5 yıl sonrasına denk geliyorsa, alış fiyatı enflasyon oranlarıyla güncellenerek, satış fiyatından düşülüyor. Bu hesaplama sonucunda elde edilen kazanç, belirlenen istisna miktarını aşarsa, vergilendirme yapılıyor. Önerilen yeni düzenlemeyle, bu 5 yıllık süre kaldırılarak, ne zaman alınırsa alınsın, 5, 10 ya da 30 yıl sonra bile istisna kalkacak ve hesaplama yöntemi aynı kalacak.
Kiralarla ilgili olarak ise, Gayrimenkul Sermaye İradı (GMSİ) uygulamasının yerine yeni bir sistem getiriliyor. Buna göre, kiracılar kira bedellerini banka aracılığıyla yatıracak ve bankalar kiradan %20 kesinti yapacak. Kalan miktar ise doğrudan mal sahibine iletilecek. Bu yeni sistemle, kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesi ve vergi gelirlerinin artırılması hedefleniyor.
KİRA GELİRLERİNDE YENİ DÜZEN
Kiracılar, kira ödemelerini banka üzerinden gerçekleştirecek ve bu işlem sırasında %20 oranında bir stopaj kesintisi yapılacak. Örneğin, 12.500 TL olan brüt kira üzerinden yapılan 2.500 TL'lik kesinti sonrasında geriye kalan 10.000 TL mal sahibine aktarılacak. Bu düzenleme ile ‘10 AYLIK KİRA MAL SAHİBİNE, 2 AYLIK KİRA BÜTÇEYE’ şeklinde bir bölüşüm sağlanacak ve götürü gider yöntemindeki %15'lik indirim kaldırılacak.
VERGİ İADESİ İMKANI
Yeni vergi düzenlemesiyle, yıllık kira geliri belirli bir limitin üzerinde olan mülk sahipleri, %20'lik stopaj kesintisi üzerinden vergi iadesi talep edebilecek. Bu, özellikle yüksek kira gelirlerine sahip bireyler için önemli bir fırsat sunuyor. Bu durum, mülk sahiplerinin vergi yükünü hafifletecek ve daha adil bir vergilendirme sağlayacak.