Yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvelerinden biri olan kiraz, sadece lezzetiyle değil faydalarıyla da dikkat çekiyor. İltihapları azaltma, uyku düzenini iyileştirme ve kilo kontrolüne yardımcı olma gibi pek çok önemli yararı bulunan kiraz, düzenli tüketildiğinde bağışıklık sistemini de güçlendirerek hastalıklara karşı koruma sağlar. İşte kirazın sağlık üzerindeki etkilerine dair bilgiler...

Kirazın değerleri

Bir porsiyon (154 gram) tatlı kiraz, yaklaşık olarak aşağıdaki besin değerlerine sahiptir:

Kalori: 97

Protein: 2 gram

Karbonhidrat: 25 gram

Lif: 3 gram

C Vitamini: Günlük değerin %18'i

Potasyum: Günlük değerin %10'u

Bakır: Günlük değerin %5'i

Manganez: Günlük değerin %5'i

Antioksidan içerir

Uzmanlar, "Kirazların zengin antioksidan içerdiğin ifade ediyor." Bu antioksidanlar, stres ve inflamasyonla mücadele ederek kronik hastalıkların riskini düşürmeye yardımcı olabilir. 2018'de yapılan bir araştırmaya göre, özellikle ekşi kirazlar yüksek fenolik bileşik konsantrasyonlarına sahiptir ve güçlü bir antioksidan kaynağıdır.

Uyku kalitesini artırır

Kiraz, içerdiği melatonin sayesinde uyku kalitesini ve uyku döngüsünü iyileştirebilir. Melatonin, uyku ve uyanıklık döngüsünü düzenleyen doğal bir hormondur. Araştırmalar, kirazın uykusuzluk problemlerine yardımcı olabileceğini ve aynı zamanda ruh halini iyileştirebileceğini göstermektedir.

İltihapları azaltır

Kirazlar, antosiyaninler sayesinde vücuttaki iltihapların azalmasına katkıda bulunur. Araştırmalar, düzenli kiraz tüketiminin eklem sağlığını desteklediğini ve iltihapla bağlantılı rahatsızlıkları hafifletebileceğini ortaya koymuştur.

Kasların iyileşmesine destek olur

2019 yılındaki bir çalışma, kirazlarda bulunan antioksidanların özellikle kadınlarda egzersiz sonrası kas ağrılarını hafiflettiğini göstermiştir. Diyetisyen Destini Moody, "Kiraz suyunda bulunan güçlü antioksidan özelliğinden dolayı egzersizden kaynaklı iltihabı iyileştirmeye ve ağrıları azaltmaya etkili olduğunu ifade etti."

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Kirazlar, C vitamini ve antioksidanlar açısından zengin bir kaynaktır. Moody, "Bir fincan kiraz tüketimi bağışıklık sistemini desteklediğini ve günlük alınması gereken C Vitaminin yaklaşık yüzde 25'ini içerdiğini ifade etti." Kirazlar, C vitamini yardımıyla beyaz kan hücrelerinin üretimini destekleyerek hastalıklarla mücadele eder.

Hastalık riskini azaltır

2018'de yapılan bir inceleme, kiraz tüketiminin kardiyovasküler hastalık, diyabet ve kanser gibi çeşitli sağlık sorunlarının riskini azaltabileceğini ortaya koydu.

Sindirimi iyileştirir

Kirazların lif içeriği, sağlıklı bir sindirim sistemi için önemlidir. Bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlığı önler ve 2018'deki bir çalışma, kirazların lif içeriğinin bağırsak ortamını dengede tutarak mikrobiyomun desteklenmesine yardımcı olduğunu göstermiştir.

Kilo kaybına yardımcı olur

Kiraz, düşük kalori ve yüksek lif içeriği ile kilo verme sürecinde faydalıdır. Kirazların doğal tatlılığı, tatlı ihtiyacını kalori yüklemesi yapmadan karşılar ve öğünler arasında sağlıklı bir atıştırmalık olarak tercih edilebilir.