Zeugma, geçmişte hem ticaret yolları üzerinde bir merkez olmuş hem de kültürel bir buluşma noktası olarak önemini korumuştur.

Oba Makarna’da patlama, çok sayıda yaralı var Oba Makarna’da patlama, çok sayıda yaralı var

Hellenistik dönemde başlayan tarih öyküsü, bugün ziyaretçilere antik dönemin izlerini sürme fırsatı sunuyor.

Zeugma Ne Demek?

Gaziantep'te bulunan Zeugma, adını antik dönemlerde "köprü" ya da "geçit" anlamına gelen bir kelimeden almıştır.

Zeugma Hakkında

Belkıs/Zeugma, Gaziantep'in Nizip ilçesinin 10 kilometre doğusunda, Fırat Nehri'nin geçiş noktalarından birinde yedi tepe üzerine kurulu tarihî bir kenttir. Büyük İskender'in generallerinden I. Selevkos Nikator, M.Ö. 300 yılında, İskender'in Fırat Nehri'ni geçtiği yerde, "Selevkeia Euphrates" adıyla bu kenti kurmuş, eşi Apama'nın adını verdiği ikinci bir kentle bu iki kenti bir köprüyle birleştirmiştir.

Roma Dönemi'nde altın çağını yaşayan Zeugma, M.S. 256 yılında Sasani Kralı I. Şapur tarafından ele geçirilip tahrip edilmiştir. Bu olaydan sonra Zeugma, bir daha eski görkemine ulaşamamıştır. Ancak, özellikle Roma döneminde sanat alanında büyük ilerlemeler kaydedilmiş, zengin villaları süsleyen mozaiklerle adeta dünya sanatıyla yarışır hale gelmiştir.

Bölgede yapılan kazılarda gün ışığına çıkarılan eserler, Zeugma'nın bir mozaik kenti olduğunu gözler önüne sermiştir. Kazılar sırasında ele geçirilen ve dünya rekoru olarak kabul edilen bullalar (mühür baskılar), Zeugma'nın eşsiz özelliklerinden sadece birkaçını oluşturuyor. Gaziantep'e ulaşmak isteyenler için, Nizip ilçesinin Belkıs Merkez Mahallesi'ne giden araçlar kullanılabilir.

Kaynak: Fatma Gültekin