2025 yılı Ramazan ayı öncesinde fitre bedelinin yeniden gündeme getirilmesi gündeme geldi. İhtiyaç sahiplerine verilen ve halk arasında fitre olarak bilinen fıtır sadakası 2025 yılı için kaydedilen miktar açıklandı.

Fitre Nedir?

Fitre, diğer bir adıyla fıtır sadakası, insan olarak yaratılmasının ve Ramazan orucunu tutarak bayrama ilişkin bir şükrü olarak dinen zengin olan Müslümanların, Ramazan sonunda ihtiyaç sahiplerine bırakma vacip olan bir sadakadır.

2025 Fitre Miktarı Ne Kadar Oldu?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı için uygun miktarda 180 TL olarak büyüyeceğini duyurdu.

Diyanet'ten yapılan açıklamada, Kurul Başkanı Abdurrahman Haçkalı'nın başkanlığında düzenlenen toplantıda, 2025 yılı Ramazan'ı için fitre miktarının belirlendiği açıklandı.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

“Konu ile ilgili hadisi şerifler, mevcut sosyoekonomik durum ve bir kişinin günlük gıda ihtiyacının alındığı, fitre miktarı 2025 Ramazan'ı ile 2026 Ramazan'ı arasındaki dönem 180 TL olarak belirlendi. Fitre, nakit olarak verilebileceği gibi gıdaların yapısından ayni olarak da yapılabilir. Belirlenen miktar aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelidir. Bunun yanı sıra her mükellef, kendi günlük gıda harcamasına denk bir meblağı fitre olarak verebilir."

Fitre Hangi Zaman Aralığında Verilir?

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan ayının birinci günü olup, bayramdan önce daha faziletli sayılır. Bunun dışında bayram günü veya sonrasında da fitre yapılabilir. Ancak bayram namazından önce bilgilendirme daha faziletlidir.

Şâfiî mezhebine göre, fitreyi bayramın birinci gününün akşamına ayrılma haram kabul edilir ve Ramazan'ın ilk ilişkiler ilişkisi de caizdir.

Fitre Kime Verilir ve Kime Verilmez?

Fitre ve oruç fidyesi ödenmesi gereken kişi, bu yardımlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanan kişi olmalıdır. Aynı durum, zekât için geçerlidir.

Kişi, annesine, babasına, büyük babasına, büyükannesine, çocuklarına, torunlarına, eşine ve zengin olan bir çocuğa fitre veremez. Fitre, bir fakire verilebilecek gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. Ancak, her kişiye verilen miktar bir fitre miktarından az miktardadır.

Veteriner Hekim Gazoz’u Sahiplendi Veteriner Hekim Gazoz’u Sahiplendi

Bunun dışında, kardeşler, amca, dayı, hala, teyze ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi zengin olmayan akrabalara fitre edilebilir.

Kaynak: Haber Merkezi