Gaziantep'in zengin tarihi miraslarından biri olan Alaüddevle Camii, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ciddi hasar görmüştü. Camii, Cuma günü (13 Eylül) Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla düzenlenecek törenle yeniden ibadete açılacak.
CAMİİ İÇ VE DIŞ DUVAR YÜZEYLERİ TEMİZLENDİ
Deprem sonrası caminin minare ve kubbesinde kapsamlı restorasyon çalışmaları yapıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon sürecinde, minare orijinal taşları kullanılarak yeniden yapıldı ve kubbedeki çatlaklar bazalt mesh ve hidrolik kireç esaslı güçlendirme harcı ile onarıldı. Ayrıca, kubbe kasnağında paslanmaz çelik elemanlarla çekme çemberi oluşturuldu. Camii iç ve dış duvar yüzeyleri temizlendi, ahşap döşeme ve halı yenilendi, kapı ve pencere doğramaları bakım ve onarımdan geçirildi. Elektrik, aydınlatma ve klima sistemleri de yenilendi.
KURTULUŞ SAVAŞI GÜNLERİNDEN KURŞUN İZLERİNİ TAŞIYORDU
Vakıflar Genel Müdürü Sinan Aksu, “Antep’imizi Gaziantep kılan Kurtuluş Savaşı günlerinden kurşun izlerini taşıyan bu çok özel camiyi eski haline getirmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz,” diyerek caminin tarihi önemine vurgu yaptı. Alaüddevle Camii’nin minaresi, Kurtuluş Savaşı sırasında düşman askerlerinin kurşunlarından zarar görmüş, bu özelliğiyle cami, milli mücadelenin simgelerinden biri olarak kabul ediliyor.
1500’LÜ YILLARA DAYANIYOR
Caminin tarihi, 1500’lü yıllara dayanıyor. Dulkadiroğulları Beyliği'nden Süleyman Bey'in oğlu Alaüddevle tarafından yaptırılan cami, zamanla yıkılmış ve 1898 yılında hayırseverler tarafından bugünkü yapımına başlanmıştır. 1903 yılında ise tamamlanarak ibadete açılmıştır.
Yeniden ibadete açılacak olan cami, Gaziantep halkının yanı sıra, milli mücadelenin izlerini taşıyan yapısıyla da ziyaretçilerin ilgisini çekecek.