CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, CHP Milli Savunma Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Gaziantep Milletvekilleri Hasan Öztürkmen ve Melih Meriç, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümü dolayısıyla bir dizi ziyaret gerçekleştirmek için Gaziantep’e geldi. Bu kapsamda Anadolu Basın Birliği’ni ziyaret etti.
Ziyarette bulunan basın mensupları sıkıntılarını dile getirirken, kamu kaynaklarının adil dağıtılmadığını vurgulayan, CHP milletvekili Çakırözer, bu konudaki görüşlerini paylaştı. Çakırözer, kamu bütçesinin şeffaf yönetilmediğini belirterek, özellikle kamu bankalarının reklam harcamalarındaki dengesizliğe dikkat çekti. Çakırözer, ulusal medya ile yerel basın arasında adil bir dağılımın sağlanması gerektiğini vurguladı. CHP Milli Savunma Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu ise basın özgürlüğünün önemine değinerek, medyanın bağımsızlığının korunması gerektiğini ifade etti. Bağcıoğlu, sosyal medya manipülasyonları ve yönlendirilmiş haberciliğin toplum üzerindeki etkilerine dikkat çekerek, özgür basının herkesin sesini duyurabilmesi açısından kritik bir role sahip olduğunu belirtti.
“Kamu Kaynakları Eşit Dağılmıyor”
Son zamanlarda kamu kaynaklarının eşit dağılmadığını vurgulayan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:
“Kamu kaynaklarının eşit dağılmadığını vurguladığınız bir konuyu ele aldık. Örneğin, 2024 yılı için Halk Bankası 1 milyar 777 milyon lira, Ziraat Bankası1 milyar 122 milyon lira ve Vakıflar Bankası ise 771 milyon lira reklam harcaması yapmışlar. Bu rakamlar, bankaların sadece bir kısmını temsil ediyor ve nereye harcandığı konusunda şeffaf bilgi verilmiyor. Bu bütçelerin adil dağıtılması gerekiyor. Ulusal basın ile Anadolu basını arasında bir denge kurulması lazım. Buradan Anadolu basınına bir kuruş gitmediğini düşünüyoruz” dedi.
Basına Hüküm Veriyorlar
CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Basın özgürlüğü artık öyle bir noktaya geldi ki, yönlendirilmiş medya üzerinden yargıya etki edilerek insanlar mahkûm edilebiliyor. Örneğin, teğmenler olayı, sosyal medya trollerinin yürüttüğü algı operasyonları ve bazı gazetecilerin, FETÖ dönemindeki farklı yayın organlarının günümüzdeki türevleri aracılığıyla olayları manipüle etmesi sonucu bu kadar büyütüldü. Bu nedenle, Utku Bey’in de belirttiği gibi, Anadolu basınının ve ulusal medyanın gerçekten özgür olması, herkesin sesini duyabilmesi ve kendi sesini duyurabilmesi benim için büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.