6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin 2. Yıldönümünde Gaziantep’e gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, CHP Milli Savunma Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Gaziantep Milletvekilleri Hasan Öztürkmen ve Melih Meriç’ten oluşan CHP heyeti, Gaziantep Anadolu Basın Birliği Genel Başkanı ve Ekspres Gazetesi Sahibi Mehmet Bora Zor’u ziyaret etti. Ziyaretin ardından ardından CHP İl Başkanlığında düzenlenen Basın Toplantısında konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, yapılması gerekenin çok açık olduğunu belirterek, “Tedbirler alınmalı, denetimler eksiksiz yapılmalı. Ancak ne yazık ki hâlâ bu önlemler yeterince hayata geçirilmiş değil.” dedi.
Önlemler Yeterli Değil
Önlemlerin yeterince hayata geçirilmediğini belirten Nazlıaka, “Depremde Gaziantep koordinatörü olarak bölgede oldum. 11 ilde, 124 ilçede ve 6.929 köyde hissedilen depremde 53.537 kişi öldü, 107.213 yaralandı. Binlerce insan engelli kaldı. İlk 72 saatte arama-kurtarma yetersizdi; insanlar enkazı elleriyle kazıyordu. Ekipman eksikliğinden “Kepçe getirin!” diye haykıranlar vardı. Enkaz altından “Sesimizi duyan var mı? Bizi kurtarın!” çığlıkları yükseliyordu. İktidar, enkaz altından yardım çağrısı yapanların sosyal medya paylaşımlarına sınırlama getirdi. Zamanında müdahale olmayınca, donarak veya enkaz altında kalanlar hayatını kaybetti. Toplu cenazeler ve toplu definler gerçekleşti. O anlarda, “Seni kurtaramadım.” diye ağlayan yurttaşlara şahit oldum. Ancak özür dilemesi gereken onlar değildi. Suçlu olan, depremi sadece bir kader olarak değerlendiren, ancak gerekli denetimleri yapmayan ve zamanında müdahalede bulunmayan iktidardır. Bu yüzden kendini suçlu hisseden yurttaşlarımıza sesleniyorum: Bu sizin sorumluluğunuz değil. Bugün bir çocuğa bile sorsanız, “Deprem değil, dayanıksız binalar öldürür.” cevabını alırsınız. Yapılması gereken çok açık: Tedbirler alınmalı, denetimler eksiksiz yapılmalı. Ancak ne yazık ki hâlâ bu önlemler yeterince hayata geçirilmiş değil.” Şeklinde konuştu.
Düzeltici tedbirlerin Alınması Gerekli
CHP Milli Savunma Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, 17 Ağustos 1999 depremini çok yakından yaşadığını belirterek vatandaşların acısını yürekten paylaştığını dile getirdi.
Bağcıoğlu, "Bir faciada, bir kazada ders almak esastır. Kayıpları belki geri getiremeyiz, acıları belki dindiremeyiz ama müteahhitlik döneminde benzer olayların yaşanmasına engel olabiliriz. Kayıplarımızı azaltabiliriz, kaldı ki görüyorsunuz kuzeyde İstanbul bölgesi aynı risk altında, Ege Denizi şu anda beşik gibi sallanıyor. İzmir ve mücavir bölgeleri başta olmak üzere Muğla ve Aydın, aynı şekilde risk altında. Dolayısıyla bu bir Türkiye gerçeği ama bu gerçeği kabullenip hiçbir şey yapmamak da uygun değil. Yapılmadığında neler olduğunu gördük. Düzeltici tedbirlerin alınması gerekir.” dedi.
TSK Çözüm Odağı Olarak Görev Almalı
TSK’nın böyle bir pozisyonda ana yüklenici ve ana çözüm odağı olarak görev almak zorunda olduğunu belirten Bağcıoğlu, “TSK'nın hazır olmasına rağmen müdahalede geç kalındığı veya müdahale emrinin geç verildiği belirtiliyor. Bu konuda düzeltici tedbirler almak zorundayız. Türkiye'nin mevcut acil müdahale planı, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanmış ve bakanlıklara görevler dağıtılmış durumda. Hazine ve Maliye Bakanlığı asıl çözüm ortağıyken, Milli Savunma Bakanı destek çözüm ortağı olarak görülüyor; bu durumun baştan düzeltilmesi gerekir. AFAD, kapsamlı bir organizasyon olabilir ve kurtarma çalışmaları AFAD'ın yükümlülüklerine verilmiş olabilir. Ancak TSK, tüm yurtta halkın içinden çıkmış erleri, subayları ve astsubayları ile göreve hazırken, bu pozisyonda ana yüklenici ve ana çözüm odağı olarak görev almak zorunda. Bu görüşü bir kez daha karar vericilere iletiyoruz. İkinci öncelikli konum ise askeri sağlık sisteminin kaldırılması. Harekat sahasındaki evlatlarımızın sağlığı ve sıhhati büyük önem taşımaktadır. Doğal afetlerde acil sağlık yardımının sağlanması için askeri sağlık sisteminin bir an önce tesis edilmesi gerekli. Bu iki ana konunun takipçisiyim ve Meclis'te vekillerimizle birlikte bu konuları sık sık gündeme getirerek farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Askeri sağlık sisteminde kaybettiğimiz yıllar ne kadar korkunç ve şu anda askeri sağlık sistemi tesis edilse, meyvelerini 10-12 yıl içinde almaya başlayacağız. Depremde Ölen vatandaşlarımıza rahmet diliyorum ve umarım böyle facialar tekrar yaşanmaz.” şeklinde konuştu.