Ramazan Bayramı'nın arefe günü 29 Mart Cumartesi günü olacak. Bu özel günde, 1000 İhlas Suresi okumanın büyük bir fazilete sahip olduğu, İslami geleneklerde önemli bir sevap kaynağı olarak kabul ediliyor. İhlas Suresi, tevhid inancının özünü taşıyan ve Kur'an-ı Kerim’in en faziletli surelerinden biri olarak biliniyor.
Arefe Günü 1000 İhlas Ne Zaman ve Hangi Saate Okunmalı?
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir hadisinde, "En hayırlı ve kabulü şayan dua, Arefe Günü yapılan duadır" (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500) diyerek Arefe gününün duasının büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekmiştir.
Bazı kaynaklarda, "Arefe günü besmeleyle 1000 İhlas Suresi okuyan kişinin günahlarının affedileceği ve duasının kabul olacağı" belirtilmiştir. Ayrıca, "Kim Arefe Gününde öğle ile akşam arasında 1000 defa İhlas Suresi okursa, Allah ona ne isterse verir" şeklinde rivayetler bulunmaktadır.
Peygamber Efendimiz’in Arefe Gecesi Duası
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Arefe gecesinde şu duayı okuyan kişiye Cenâb-ı Hakk’ın istediğini vereceğini ifade etmiştir:
"Sübhânellezi fi's-semâvâti arşuhu. Sübhanellezi fi'n-nâri sultânühu. Sübhanellezi fi'l-kubûri kadâuhu. Sübhanellezi fi'l-hevâi rûhuhu. Sübhânellezi raa's-semâe bigayri amedin. Sübhânellezi vadaa'l-arda. Sübhânellezi lâ melcee illâ ileyhi."
Arife Gününde Okunması Tavsiye Edilen Dua
İmam-ı Tirmizî, Peygamber Efendimiz'in "Duânın hayırlısı arife günü yapılan duâdır" dediğini ve Peygamberlerin arife günü şu duayı okuduklarını haber vermektedir:
"Lâ ilâhe illâllahü hüve lehü'l-hamdü ve hüve alâ küli şey'in kadir."
Şeytandan Korunmak İçin Arefe Günü Okunacak Dua
Buhâri'de geçen bir hadiste ise arife günü şu duayı okuyan kişinin şeytanın tasallutundan kurtulacağı ve korunacağı belirtilmiştir:
"Allahümme'c'al fi kalbi nûran ve fi basari nûran. Allahümme'şrah li sadri ve yessir li emri..."
İhlas Suresi’nin Anlamı
Bismillahirrahmânirrahîm. Kul hüvellâhü ehad, Allâhüssamed, lem yelid ve lem yûled ve lem yekün lehû küfüven ehad.
"De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiç bir şeye muhtaç değildir). Doğurmadı ve doğurulmadı. O'na bir denk de olmadı."