Meteoroloji'den havada kötü koku iddialarına yanıt! Meteoroloji'den havada kötü koku iddialarına yanıt!

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan Güneş Enerji Santrallerinin (GES) kontrol edilip edilmediğini sordu. GES’lerin anlaşılması ve çalıştırılması kolay gibi gözükse de, kompleks ve ince detayları olan santraller olduğunu söyleyen Arıkan, Sahada çalışan elemanların yanı sıra, planlayacak, yönetecek ve sonuçlarını değerlendirecek Elektrik, Elektronik Mühendislerinin görevlendirilmesi santralin verimlilik ve güvenliği açısından önemli olduğunu belirtti.

“Güncellenen Yönetmeliklerle Hızla Büyüyecek”

Şube olarak yenilenebilir kaynaklı elektrik santrallerinin önemini yıllardır vurguladıklarını belirten Arıkan, “Ülkemizin yatırımcıları haklı olarak buna ciddi şekilde ilgi göstermektedir. Bu vizyon ve güncellenen yönetmelikler, yenilenebilir enerji kaynaklı santrallerin hızla büyümesine sebep olacaktır.” diye konuştu.

“Güvenlik İçin Doğru Görevlendirme”

GES’lerin anlaşılması ve çalıştırılması kolay gibi gözükse de, kompleks ve ince detayları olan santraller olduğuna dikkat çeken Arıkan, “Santral sayıları istenilen düzeye gelmemişken bile, bazı santrallerin şebeke ile uyumsuzluk yaşadığı (harmonik, kapasitif gibi) görülmektedir. Konunun ehil kişilerce projelendirilmesi, kurulumunun ve bakımının yaptırılması gerekir. Sahada çalışan elemanların yanı sıra, planlayacak, yönetecek ve sonuçlarını değerlendirecek Elektrik, Elektronik Mühendislerinin görevlendirilmesi santralin verimlilik ve güvenliği açısından önemlidir.” ifadelerine yer verdi.

“Temizlik Göz Ardı Ediliyor”

Şube olarak, GES planlanması, kurulumu ve işletilmesi konusunda birçok önerini sunduklarını hatırlatan Arıkan, “Santrallerin gerçek üretimlerini sürdürebilmesi için, bakımın ne kadar önemli olduğunun altını tekrar çizmek isteriz. Yaptığımız saha uygulamalarında, temizlik konusunun genellikle göz ardı edildiğini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“1 Paneldeki Kirlilik 20 Paneli Etkiliyor”

Temizlik konusunun önemine dikkat çeken Arıkan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Panellerde; tozlar, yapraklar,  polenler, endüstriyel hava kirlilikleri, kuş atığı, deiyonize edilmemiş sularla yapılan temizleme sonucunda meydana gelebilecek kireç izleri gibi bir kısmı kimyasal, bir kısmı organik yapıya sahip kirlilikler görmekteyiz. Unutulmamalıdır ki, yalnız bir panelin üzerindeki kirlilik, yaklaşık kendisi ile beraber çalışan 20 civarında paneli de üretim dışı bırakmaktadır.”

Paneller Aralıksız Dizilmemeli

Daha önce belirttikleri gibi, paneller arasında temizliğin yapılabilmesi için, gerekli koridor boşluğunun bırakılmadığını, panellerin aralıksız dizildiğini aktaran Arıkan, bu durumun panellerin düzgün temizlenme imkanını ortadan kaldırdığını vurguladı. Arıkan, “Her ne kadar robotla temizlik yapılsa da, yürüme koridorları; panellerde temizlik ve panel bakımının, arızanın etkili bir şekilde giderilmesi için vazgeçilmez bir unsurdur.” dedi.

“Santrallerin Ekonomik Ömrü Kısalıyor”

Çatılarda, yürüme koridorlarının yetersizliğinden dolayı, arızalı veya robotla temizlenemeyen kirli panellere, panel üzerinden yürüyerek ulaşım sağlandığını belirten Arıkan, “Panellerde kırılmalar ve mikro çatlaklar oluşabilmektedir. Bu durum santralin ekonomik ömrünü azaltmakla beraber, kısa vadede arızaların hızla büyüyüp çoğalmasına sebep olacağından, üretim kayıplarını ciddi boyutlara uğratacak ve panellerin ömrü 25-30 yıldan çok daha kısa sürelere düşebilecektir. Ayrıca, çeşitli sebeplerden dolayı panel arası ve altlarında biriken kirli maddeler, zamanla panelin verimini etkileyecek, yangın riskleri oluşturabilecektir.” değerlendirmesinde bulundu.  FATMA GÜLTEKİN

Editör: Haber Merkezi