Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) bu gibi durumlar için özel hastanelerde yüksek kaliteli sağlık hizmetlerine erişim sağlarken, aynı zamanda bütçe dostu da bir seçenek sunar. Üstelik devlet tarafından desteklenen bu sigorta, prim ödemeleri üzerinden vergi indirimi avantajı sağlayarak aynı zamanda bütçenizi de korur. Peki Tamamlayıcı Sağlık Sigortası vergi indiriminden kimler yararlanabilir? Bu sorunun cevabı ve diğer bilgiler yazımızda.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) kapsamında olan kişilerin özel hastanelerde ek sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlayan bir sigorta türüdür. Özel Sağlık Sigortası’na kıyasla daha uygun fiyatlı olması ve devlet desteği içermesi nedeniyle öne çıkmaktadır. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası hizmeti sayesinde birçok sağlık hizmetinden uygun fiyatlarla yararlanmak mümkündür. Bu poliçelerde genel olarak yer alan teminatları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ayakta Tedavi: Muayene, tahlil, röntgen, fizik tedavi
- Yatarak Tedavi: Ameliyat, yoğun bakım, kemoterapi
- Ek Teminatlar: Diş tedavileri, ambulans hizmetleri
SGK anlaşmalı özel hastanelerde, SGK’nın karşılamadığı kısımlar sigorta şirketi tarafından ödenir. Böylece poliçe sahipleri, yalnızca 50 TL katılım payı ödeyerek özel sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Nedir?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) vergi indirimi vatandaşların sağlık güvencesini artırmak ve özel sağlık hizmetlerine erişimi teşvik etmek amacıyla sunduğu önemli bir mali avantajdır. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 2013 yılında yürürlüğe koyduğu düzenlemeye göre Tamamlayıcı Sağlık Sigortası primlerinin %15’i vergi matrahından düşülebilmektedir. Yani, her yıl ödediğiniz sigorta primlerinin bir kısmını vergi iadesi olarak geri alabilirsiniz. Bu indirim ödenen prim tutarına ve kişinin gelir durumuna göre değişiklik göstermektedir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Şartları:
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası'ndan vergi indirimi avantajından yararlanabilmek için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekmektedir. Bu şartları şu şekilde sıralamak mümkün:
- Prim tutarı, brüt aylık gelirin %15’ini aşmamalıdır.
- Asgari ücretin yıllık tutarını geçmemelidir.
- Prim ödemeleri düzenli olarak yapılmalıdır. (Gecikmeler indirim hakkını kaybettirebilir.)
- Ödeme belgeleri (fatura, dekont) saklanmalıdır. Zira ödeme yapıldığına dair belgelerin gerekli mercilere somut olarak sunulması gerekir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndiriminden Kimler Yararlanabilir?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası vergi indiriminden faydalanabilmek için temelde gelir sahibi olmak ve sigorta primlerini düzenli olarak ödemek gereklidir. İşte bu avantajdan sigortalı grupları şunlardır:
- SGK kapsamında yer alan 4A/4C statüsündeki özel sektör veya devlet çalışanları.
- Gelir vergisi beyannamesi veren işletme sahipleri ve esnaflar.
- Yıllık gelir beyannamesi veren serbest çalışanlar (Avukat, doktor, mühendis, vb).
Tüm bunlara ek olarak Tamamlayıcı Sağlık Sigortası kapsamında, sigortalı bireyler kendilerinin yanında aile üyeleri için ödedikleri primler üzerinden de vergi indiriminden yararlanabilmektedir. Bu kapsamda; sigortalının eşi (eşin gelir durumu ne olursa olsun), 18 yaşını doldurmamış çocukları ve 25 yaşını doldurmamış lisans/yüksek lisans öğrencisi çocukları için yapılan ödemeler vergi indirimi kapsamına girmektedir.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Vergi İndirimi Nasıl Alınır?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası vergi indiriminden yararlanmak için izlemeniz gereken adımlar oldukça basittir. İlk olarak SGK'ya tabi olan ve vergi indirimi avantajı sunan bir Tamamlayıcı Sağlık Sigortası poliçesi edinmelisiniz. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası fiyat bilgisi aldığınız şirketten vergi indirimine dair bilgi alabilirsiniz. Buna ek olarak prim ödemelerinizi düzenli olarak yaptığınızdan ve her ödeme için fatura veya banka dekontu gibi resmi belgeleri saklamalısınız. Bordrolu çalışanlar bu belgeleri işverenlerinin insan kaynakları veya muhasebe departmanına ileterek maaş bordrosuna yansıtılmasını sağlayabilir. Serbest meslek sahipleri ve şahıs şirketi sahipleri ise yıllık gelir vergisi beyannamelerinde bu ödemeleri gider olarak gösterebilir. Bu noktada prim ödeme dökümleri ve faturalarınızı hazır bulundurmanız işlemlerinizi kolaylaştıracaktır. Ayrıca vergi indirimi değişikliklerine dair güncel bilgilere ulaşmak için Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinden de faydalanmak mümkün.