GBB Başkanı Fatma Şahin talimatıyla belediyede kâr-zarar raporlaması yapılmaya başlandı. Seçimin ardından göreve gelir gelmez bankamatik memurlarına ilişkin talimat veren, daire başkanlıklarının sayısının azalması için çalışma başlatan Şahin'in son hamlesi ise belediye şirketlerine yönelik oldu. Hazırlanan rapor ışığında MSM, HAYDİ büfeleri ve daha birçok işletmenin bağlı olduğu belediye şirketlerinin kârlılık ve zarar durumu hesaplanacak, bazı işletmeler özelleştirilecek...

Ekonomik krizin vurduğu Türkiye’de, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan Tasarruf Tedbirleri kapsamına kamuda tasarruf dönemi başlatıldı. Bu kapsamda kamuda yeni araç kiralama, bina ve araç alımları durdurulması, kamuya personel alımlarına ise sınırlama getirilmesi gibi pek çok tedbir hayata geçirildi.

ŞAHİN KOLLARI SIVADI

Z Raporu (2)

Tasarruf Tedbirleri kapsamında muhalefet tarafından Türkiye’nin en borçlu 2’nci belediyesi olarak anılan Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde de çalışma başlatıldı. Kulislere göre Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,  Belediyeden yapılan fuzuli harcamalar, bankamatik memurları, daire başkanlıklarının azaltılması gibi pek çok konuya el attı.

DAİRE BAŞKANLIKLARI VE MÜDÜRLÜK SAYISI DÜŞÜRÜLDÜ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in fuzuli harcamaların sonlandırılması ile ilgili talimatı sonrası bankamatik memurları ile ilgili yapılan çalışma sonrasında Daire Başkanlıkları ve Şube Müdürlükleri ile ilgili çalışma yapıldı. Bu kapsamda 23 olan daire başkanlığı sayısı 18’e, daha önce 103 olan şube müdürlüğü sayısı ise 64’e düşürüldü.

ZARAR EDEN ŞİRKETLER GÜNDEMDE

Şahin’in bir sonraki hamlesi ise zarar eden Belediye şirketleri oldu. Edinilen bilgilere göre Şahin, Büyükşehir Belediyesinin tüm iştirakleri ile ilgili kapsamlı bir rapor hazırlanması için talimat verdi. Talimat kapsamında özellikle zarar eden şirketlerin ele alınacağı, bu şirketlerin neden zarar ettiği, çözüm önerileri, belediye yönetiminde zarar devam ediyorsa alternatif seçeneklerin değerlendirilmesi, kiralama, hizmet alımı ve özelleştirme gibi seçeneklerin değerlendirildiği bir çalışma başlatıldı.

YOL HARİTASI BELİRLENECEK

Belediye içinde iştirakler ile ilgili çalışmalar devam ederken, Başkan Şahin’e sunulacak rapor kapsamında yol haritası da çizilecek. Buna göre, MSM’ler, HAYDİ Büfeleri gibi belediyenin zarar ettiği bazı iştiraklerle ilgili seçenekler masaya yatırılacak. Bu işletmelerin özel firmalara kiralama yapılmasının da belediye içinde konuşulduğu, Kamil Ocak Millet Bahçesi’ne açılması planlanan MSM’nin ise bu kapsamda durdurulduğu iddia edildi. Yine işletmesi GBB tarafından yürütülen Millet Bahçesi içerisindeki mülklerle ilgili yönetiminde özele devrinin gündemde olduğu gelen bilgiler arasında yer aldı.

ÇALIŞANLAR VE VATANDAŞ NE YAPACAK?

Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin’in atacağı adımlar personel kadar vatandaşların da gündeminde… Haydi Büfelerinden alışveriş yapan vatandaşlar, bazı satışların askıya alınması, bazı ürünlerde ise fiyatların piyasa ile aynı hale getirilmesinden dolayı şikayetçi. Haydi Büfeleri ile ilgili özelleştirme yapılacağı iddialarına ise tepkiler var.

Gözler Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’e sunulacak olan rapora çevrildi.

BÜYÜKŞEHİR’İN BORCU GÜNDEM OLDU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin borçları GBB Meclisinden sert tartışmalara neden oldu. İller Bankası ve Kamu Bankalarına 5,4 milyar TL borcu bulunan Büyükşehir Belediyesi’nin, 2023 yılında 1,8 milyar TL borç geri ödemesi yapması, Mayıs Ayı 2.Birleşim Toplantısında gündem olmuştu.

FAİZ ÖDEMESİ DUDAK UÇUKLATTI

Başkanvekili Halli Uğur Başkanlığında gerçekleştirilen Büyükşehir Belediye Meclisi Mayıs ayı 2.Birleşim Toplantısına 2023 Mali Yılı Bütçe Kesin Hesap Görüşmeleri damga vurmuştu.  Buna göre, 2023 yılında ek bütçe ile 11,5 milyar TL olan GBB Bütçesinde gider bütçesi yüzde 98,99 oranında gerçekleşirken, gelir tahakkuk oranının ise yüzde 90 olduğu, gelir bütçesinin ise yüzde 115 olarak gerçekleştiği bildirildi. 2023 yılında  Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin İller Bankası ve diğer bankalardan olmak üzere toplam 7 milyar TL borçlanma öngörülmüştür. 2023 yılında 1 milyar 82 milyon TL ana para, 805 milyon 691 bin 500 TL faiz ödemesi olmak üzere 1 milyar 887 milyon borç geri ödemesi yapıldı.

4,3 MİLYAR TL BORÇLANDI

Toplantıda CHP’li meclis üyelerinin GBB’ye ilişkin Türkiye’nin en borçlu belediyesi yorumları üzerine konuşan GBB Genel Sekreteri Sezer Cihan, “’Geçen yıl 4,3 milyar TL borçlanma yetkisi aldık ve borçlandık. Yeni bir seçim dönemi geldiği için meclis yenilenmeden borçlanma yetkisi alınamazdı. 2024 yılında bir borçlanmamız yok. Borçlanma için yetki almak zorundayız. Ödenen borç, çekilenden bir hayli fazla. Bir maalesef 2023 yılında çok ciddi oranda borçlanmak zorunda kaldık. 2023 yılı bütçesini yaparken öngöremediğimiz bir deprem oldu.  Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin iç bankalara borcumuz 5,4 milyar borucumuz var. Bunun 4,3 milyarını 2023 yılında yaptık. 2014 yılından bu yana geldiğimizde çok az borçlanmış olduk’’ açıklamalarında bulunmuştu