Uzun yıllardır insanların yaşadığı bu gezegenin nasıl ve ne zaman oluştuğunu bilim insanları da doğal olarak merak ediyor. Bilim adamları, Dünya'nın yaşını öğrenmek için birçok çalışmanın içinde olmuşlar ve olmaya da devam edeceklerdir. Peki uzun yıllardır üzerinde çalışılan ve halen çalışılmakta olan bu soruların güncel cevapları nelerdir? Dünya şimdi kaç yaşında? Dünyanın yaşı ile ilgili detaylar haberimize…

Bilim adamları eski zamanlardan beri Dünya'nın yaşı hakkında spekülasyonlar yaptılar. Bu olayı bilimsel olarak ilk ele alan Kelvin oldu. Dünyanın 100 milyon yaşında olabileceğini söyledi. Ancak jeoloji, kimya ve fizik geliştikçe daha gerçekçi tahminler ortaya çıkmaya başladı.

Marie Curie, radyoaktif maddelerin bozunduğunu (yani enerji kaybedip etrafındaki elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar yoluyla radyasyon yaydığını) keşfettikten sonra işler değişmeye başladı.

İnsanlar Dünya üzerinde radyoaktif bir madde olan zirkon içeren kayaları incelemeye başladılar. Örneğin, bir kayada kararsız bir 14C (karbon 14) atomu olduğunu varsayalım. Bu atomların yarısının 14N (azot 14) atomuna dönüşmesinin 5730 yıl sürdüğünü biliyoruz. Bu sürelerin sabit olduğunu da biliyoruz. Kararsız atomlar kararlı hale gelinceye kadar mutasyona uğrarlar, yani bozunurlar. Bu atomların ne zaman yer değiştirdiğini bilmek, bize radyoaktif materyallerin yardımıyla kayaların yaşını belirleme fırsatı veriyor. Buna "radyometrik tarihleme" denir.

Bilim adamları, kayadaki uranyum atomlarını kararlı kurşun atomlarına dönüştürerek, yani kaç uranyum atomunun kurşuna dönüştürüldüğünü, Dünya'nın yaşını hesaplayabilirler.

Bununla birlikte, Dünya'nın oluşumuna katılan kayaları bulmak zor olduğu için, Ay'ın ve göktaşlarının yaş tarihlerini kullanarak Dünya'nın yaşını çıkarabiliyoruz. Sistemimizdeki göktaşlarının Dünya ile aynı yaşta oluştuğu bilinmektedir. Avustralya'nın Diablo Kanyonu'na 50.000 yıl önce düşen bir göktaşına dayanarak, Dünya'nın en az 4,54 milyar yaşında (+/- 70 milyon yıl) olduğu tespit edildi.

DÜNYANIN YAŞI KAÇ?

Jeologların edindiği kapsamlı ve geniş bilimsel kanıtlara dayanarak, Dünya'nın yaşının yaklaşık 4,54 milyar yıl (4,54×109 yıl) olduğuna karar verilmiştir.

DÜNYAMIZ KAÇ YAŞINDA?

Dünyanın yaşı, bilim insanlarına göre 4,54 milyar yaşında. Araştırmacılar bu veriye fosiller üzerinde çalışmalar yaparak ulaşmıştır.