Türkiye bilişim sektöründe hızlı bir dönüşüm yaşarken, fiber altyapının güçlendirilmesi ve mobil ağlarda yeni nesil haberleşme teknolojilerinin kullanımı için geniş spektrum ihtiyacı artmaktadır. Bu doğrultuda BTK, "2024-2028 Stratejik Planı"nda Türkiye'deki geniş bant internet hizmetlerinin gelişimine öncelik vermektedir.

5G teknolojisi, Türkiye'de İstanbul Havalimanı'nda yapılan testlerle denendi ve uluslararası standartlar kuruluşları ITU ve 3GPP'nin çalışmaları takip edilmektedir. Ayrıca, 6G teknolojisine yönelik AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarıyla yerli ve milli ürünlerin geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Planlanan 5G uygulaması, 4,5G teknolojisinden yaklaşık on kat daha hızlı olacak ve mobil haberleşme alanında büyük bir ilerleme sağlayacak.

Ayrıca, 6G gibi daha ileri teknolojiler için de standartlar belirlenerek çalışmalar yürütülmektedir.

On İkinci Kalkınma Planı, Türkiye'nin yeşil ve dijital dönüşümünü destekleyen yapay zeka, nesnelerin interneti, büyük veri, blok zinciri, 5G ve 6G, üç boyutlu baskı, robotik, insansız hava araçları, elektrikli araç teknolojileri gibi öncü teknolojilere vurgu yapmaktadır. Ayrıca, yeşil hidrojen, yenilenebilir enerji, genom düzenleme, biyoteknoloji ve nanoteknoloji gibi alanlarda da gelişmeler öngörülmektedir.

Bakan Uraloğlu, 5G teknolojisinin Türkiye genelinde uygulanabilmesi için gerekli olan yerli ve milli haberleşme ürünlerinin tanımlanması ve yerli ekosisteme daha fazla katkı sağlanması amacıyla çeşitli iyileştirme projelerinin uygulanacağını belirtti.

Ayrıca, BTK, kamu ve özel sektör temsilcileriyle iş birliği yaparak projelerin başarısını desteklemeye devam edecektir.