“Adil Geçişe Liderlik Etmek” temasıyla düzenlenen programda, daha yeşil ve dirençli şehirlerin inşası temel gündem olarak belirlendi. Gaziantep’in yeşil dönüşüm yolculuğu; yeşil bir ufuk, yeşil istihdam ve güçlü toplumlar alt başlıklarıyla şekillendi.

BİZİM GİBİ YÖNETİCİLERİN SÜREKLİ BİLİMSEL YAKLAŞMASI ÇOK MÜHİM

Başkan Fatma Şahin, adaletin her şeyin başı olduğunu vurgulayarak, “’İşi ehline ver, adil davran’ diyen bir medeniyetten geliyoruz. Adaletin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bilim ve akıl yolumuzu aydınlatıyor. Bu başlıklar Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize bıraktığı en büyük manevi miraslardır. Bizim gibi yöneticilerin sürekli bilimsel yaklaşması çok mühim” dedi.

İŞİMİZ HEM ÇOK KOLAY HEM DE ÇOK ZOR

Sorun çözme kapasitesini artırarak başarıyı kaçınılmaz kılmanın önemine değinen Başkan Şahin, “İşimiz hem çok kolay hem de çok zor. Akıllı şehir olmak için yalınlaşmak gerekiyor. Biz şehrimizden sorumluyuz. Şehrimize odaklanmalıyız. Her birimizin kendi sorumluluk alanını doğru şekilde yönetmesi, verimlilik ve koordinasyon ile bu şehri yöneterek Gaziantep’i; bilim, spor, kültür, sanat gibi alanlarda öne çıkarması şart” diye konuştu.

ŞEHRİ AKILLI, DİRENÇLİ VE YEŞİL ŞEHİR YAPACAĞIZ

Şahin, şehrin stratejik planlamaya ihtiyaç duyduğunu belirterek, “Kent Konseyi ile birlikte yerel yönetimlerin stratejik planlamayı hızlı bir şekilde yapılandırması lazım. Şehri akıllı, dirençli ve yeşil şehir yapacağız. Bu konuda kesinlikle kararlıyız. Dirençli şehir konusunda diğer bölgelere göre daha hızlı hareket ettik. Planlama çok mühim” ifadelerini kullandı.

DOĞAN, YAŞAYAN, BÜYÜYEN, GELİŞEN BAZEN DE ÖLEN ŞEHİRLER DE OLUYOR

Gaziantep Valisi Kemal Çeber ise, Dünya Büyükşehirler Günü’nün giderek daha büyük önem kazandığını vurgulayarak, “İnsan hayatında olduğu gibi dünyada da bir dizi dönüşümler ve gelişmeler oluyor. Doğan, yaşayan, büyüyen, gelişen bazen de ölen şehirler de oluyor. Büyükşehirler giderek öne çıkıyor. Türkiye’de 1980 sonrası süreçle beraber nüfusun yüzde 85’ten fazlası şehirlerde yaşıyor. Bu payın büyük bir kısmı da büyük şehirlerde. Artık, 2050 vizyonunda da 2 milyar insanın büyük şehirlerde yaşayacağı öngörülüyor. Bu öngörü üzerinden büyük şehirlerin stratejik planlarını yapıp çalışmalarını hazırlaması önemli” şeklinde konuştu.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEHİR OLMAK GEREKİYOR

Çocuklarına kitap okumayı sevdirmenin etkili yolları! Çocuklarına kitap okumayı sevdirmenin etkili yolları!

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Erdem Güzelbey, Dünya Büyükşehirler Günü için yaptığı değerlendirmede, “Dünya, özellikle adil geçiş dediğimiz sistem değişimi içerisinde yeni bazı paradigmalar üzerinden konuşmaya başlamalı. Adil geçiş için dirençli ve sürdürülebilir şehir olmak gerekiyor” dedi.

Güzelbey, Gaziantep’in hidrojenli otobüs girişimiyle Türkiye’de yerel düzeyde örnek teşkil ettiğini belirterek, “Gaziantep’teki bu gibi çalışmaları artırmak ve daha görünür kılmak için yerel yönetimlerle güç birliği kurarak ilerlemek istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ