Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Yusuf Yılmaz, bölgedeki kuraklık sorununa dikkat çekerek, Gaziantep'te son 100 yılın en düşük yağış miktarının ciddi ekolojik ve tarımsal etkilere yol açtığını belirtti. Yılmaz, bu durumun hem mevsimsel hem de uzun vadeli kuraklık olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Şu anda ağaçların uyanmaya başladığını ve normalde Nisan ayında görülen zararlıların bu yıl Şubat ayında belirmeye başladığını ifade eden Yılmaz, bu durumun çiftçiler için ciddi sıkıntılar yaratabileceğini dile getirerek “Böyle giderse Gaziantep bırakın tarımda suyu içme suyunda bile sorunlarla karşılaşacak” dedi.
Çiftçiler için Sorun Büyük
Kuraklıkla birlikte Gaziantep’te ekolojik dengenin bozulduğunu ve bu durumdan birçok çiftçinin çok kötü etkileyeceğini vurgulayan Yılmaz, “Gaziantep'te son 100 yılın en az yağışı kaydedildi; bu hem kuraklık anlamında hem de mevsimsel olarak önemli bir durum. Şu anda ağaçlar uyanmaya başladı. Nisan ayında görülen zararlılar, bu yıl Şubat ayında ortaya çıkmaya başladı. Bu durum, çiftçilerimiz için gerek tahıl gerekse ağaç bakımından büyük sıkıntılar doğuracak gibi gözüküyor. Umarız ki önümüzdeki süreçte hava biraz serinler ve yağmurlar yağar; böylece durum toparlanır. Aksi takdirde hem tahıl hem de ağaçlar açısından çiftçilerimiz ciddi sorunlarla karşı karşıya kalacak.” ifadelerine yer verdi.
Gaziantep İçme Suyunda Sorunlarla Karşılaşacak
İklim değişikliği ve yağış azlığı nedeniyle Gaziantep'teki barajların doluluk oranlarının düşük olduğunu belirten Yılmaz, “Barajların doluluk oranına bağlı olarak birinci ve ikinci ürün ekimleri planlanıyordu. Ancak mevcut durumda, ikinci ürün ekimi yapılamayacak gibi görünüyor çünkü barajlar boş. Gaziantep bırakın tarımda suyu içme suyunda bile sorunlarla karşılaşacak. Yetkililer, GAP projesinin yani sulama projesinin diğer projelerden daha öncelikli olduğunu göz önünde bulundurmalı. Fırat Havzasından su alınarak GAP projesi tamamlanmalı ve sulanabilir alanlarımız artırılmalıdır.” şeklinde konuştu.
Antep Fıstığı Tehlike Altında
Kuraklığın Antep fıstığı üretimi üzerinde de olumsuz etkiler yaratacağını belirten Yılmaz, “Antep fıstığının ürün vermesini bırakın geriye doğru ölüm dediğimiz kuraklıktan kaynaklı ağaçlar kurumaya başlayacak çünkü Nisan ayında ortaya çıkması beklenen zararlılar, Şubat ayında belirmeye başladı. Eğer çiftçiler normalde ekinlere iki ilaç uyguluyorsa, bu durumda dört ilaç uygulamaya başlayacaklar. Çiftçiler, Şubat ayında meydana gelen zararın boyutunu daha sonra anlayacak ve gerekli zarar eşiğine ulaşacaklar. Kuraklık, sadece ağaçlar için değil, tahıl açısından da düşünüldüğünde, Türkiye'nin kendi kendine yeten bir ülke olmasına rağmen, bu kuraklık nedeniyle büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağız gibi gözüküyor. Umarız ki, bundan sonraki süreçte yeterince yağmur yağar ve kuraklıktan en az şekilde etkileniriz.” dedi.