Açlık sınırının 8 bin 657 TL, yoksulluk sınırının ise 25 bin 422 TL olduğunu söyleyen BİRTEK- SEN, belirlenecek yeni asgari ücretin en az 15 bin TL olması gerektiğini dile getirdi. Sendika başlatılan kampanya dahilinde Gaziantepli vatandaşlara broşür dağıtarak imza topladı. BİRTEK- SEN Gaziantep Şubesi Gönüllü Çalışanı Mehmet Sinan Ayçiçek, "Asgari ücret tespit komisyonu, belirlenecek yeni asgari ücretin 8 bin TL olacağından bahsediyor ancak hem Türk- İş’in hem de TÜİK’in açıkladığı veriler açlık sınırının da 8 bin TL olduğunu gösteriyor. Bizler ise yeni belirlenecek asgari ücretin açlık sınırına tekabül eden bir rakam olmasından yana değiliz" dedi.

“MECLİSE GÖNDERECEĞİZ”

İşçilerin insanca yaşayabilmeleri için asgari ücretin 15 bin TL olması gerektiğini söyleyen Ayçiçek, “Sendika olarak daha yaşanılabilir bir ücret istiyoruz. İnsanların gıda, barınma gibi geçim ihtiyaçlarını karşılayabilecek ücretin 15 bin TL olması gerektiğini belirledik. Bunun içinde bir imza kampanyası başlattık. Kampanyamızı 20 bin imzaya ulaştığında meclise göndereceğiz. Gaziantepli işçiler olarak 20 bin imzaya ulaştık, işçilerin talebi 15 bin TL diyeceğiz. 18 Aralık tarihine kadar Gaziler Caddesi’nde imza kampanyamıza devam edeceğiz” açıklamalarına yer verdi.

“YETKİLER DURUMA EL ATMALI”

Asgari ücret konusunda işçilerin genel anlamda bir rahatsızlıklarının olduğunu ifade eden Ayçiçek, “Gaziantep’te kira fiyatları aşırı derecede bir artış gösterdi. 3-4 bin TL’den aşağı bir kira kalmadı. İnsanlar alışveriş için markete girdiklerinde 200-300 TL’den aşağı marketten çıkamıyor ve aldıkları ürünler ise aslında sadece bir öğünlük şeyler. İşçilerin son birkaç aydır banka promosyonları ile ilgili çok ciddi rahatsızlıkları var. Banka promosyonlarını alamadıklarını ve işverenlerin promosyonlara el koyduklarını dile getiren işçiler var. Bu duruma el koyması gereken ise yine devlet büyüklerimizdir. Bu konuda yetkiler duruma el atmalı” şeklinde konuştu.

“SENDİKA YAPILARI DEĞİŞMELİ”

Türkiye’de çalışan işçiler arasında sendika oranının yüzde 13 olduğunu dile getiren Ayçiçek, “Sendikalara üye olan işçilerin çoğu Türk-İş, Hak-İş gibi sarı sendika dediğimiz aslında patrondan yana olan sendikalara kayıtlılar. Küçük bir çoğunluk ise DİSK’e üye ancak DİSK konusunda da eleştirilerimiz var. DİSK, Asgari ücret tespit komisyonunda bulunuyor buna rağmen işçilerin haklarını savunan bir tarafta durmuyorlar, bu durumdan yana bir şikâyetimiz var. İşçiler olarak sendikalaşmak istediğimiz gibi var olan sendika yapılarının da değişmesi gerektiğini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi