İslam inancına göre, her hastalığın bir şifası olduğuna dair hadisler, hastalıklara karşı okunacak duaların önemini vurgulamaktadır.
''Allah, şifasını vermediği hiçbir hastalığı yaratmamıştır.'' (Buhari, Kader, 4) hadisi, hastalıklara karşı mücadelenin umut ve dua ile yapılabileceğini göstermektedir. Hastalık gibi zorlu süreçler, Müslümanlar için bir imtihan olarak kabul edilir ve bu dönemlerde sabır gösterilmesi, Allah'tan yardım istenmesi önem taşır.
Peygamber Efendimiz (SAV) de hasta kimseler için Allah'a dua eder ve onların şifa bulmalarını istemiştir. Biz de bu haberimizde, hasta ve sıkıntılı durumda olan okurlarımız için şifa dualarını derledik. İşte, hastalık ve sıkıntı anlarında okunabilecek şifa duaları:
Hz. Aişe (r.a)'un rivayetine göre Peygamber Efendimiz (SAV), kendisine hasta getirildiği zaman şu duayı edermiş:
Arapça okunuşu: Ezhibil-be'se rabben'nasi eşfi ve enteş'şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame.
Manası: Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifâ ver, çünkü şifâ verici sensin. Senin vereceğin şifâdan başka şifâ yoktur. Öyle şifâ ver ki hiç bir hastalık bırakmasın. (Buhârî, Merdâ, 20; Müslim, Selâm, 46; Ebû Dâvud, Tıbb, 18, 19).
Arapça okunuşu: Bismillahi ergıke min kulli şey'in yu'zike min şerri kulli nefsin ev aynin hasidin, Allahu yeşfike bismillahi ergıke.
Manası: Allah’ın ismiyle seni rahatsız eden her şeyden sana okurum. Her nefsin veya hasetçi her gözün şerrinden Allah
- "[...] Rabbimiz! Bizi bu dünyada da, ahirette de iyilikle ödüllendir ve bizi cehennem azabından koru." (Bakara, 2/201)
- "Rabbimiz! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver ve bizi cehennem azabından koru." (Bakara, 2/202)
- "Rabbim! Beni sağalt, Sen şifaverenlerin en hayırlısısın." (Enbiya, 21/83)
Bu dualar, hastaların ve yakınlarının zor zamanlarında umut ve teselli kaynağı olabilir. İslam inancında dua, sadece dileklerin sunulduğu bir ibadet değil, aynı zamanda Allah'a yakınlaşma ve O'nun rahmetine sığınma aracıdır.