Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, Sağlıksız gıda üreten işletmelere göz açtırmazken ekmek ile önemli açıklamalarda bulundu. Tırnaklı ekmekte tebliğ olmaması, dürüm kültürü gibi çeşitli nedenlerle tırnaklı ekmekte kalitenin sağlanamadığını belirten Karayılan, “Bu şehirde başaramadığım işlerden biri ekmek kalitesi. İçimde uhde olmuş, ama bir türlü yapamadık” ifadelerine yer verdi.

Bu Şehirde Kaliteli Ekmek Yapamadık

Gıda denetimlerine hız kesmeden devam ettiklerini belirten Karayılan, 100’e yakın gıda denetçisi ile sağlıksız gıda üreten işletmelere nefes aldırmadıklarını söyledi. Karayılan, amaçlarının ceza yazmak olmadığını belirterek, “Biz önce sözlü uyarıyor, ikincisinde süre veriyoruz. Üçüncüsünde yapmamışsa cezai işlem uyguluyoruz. Amacımız ceza yazmak değil, iyiye götürmek. İşletmesi daha iyiye giderse ben mutlu olurum. 100 bin 150 bin lira ceza yazıp para alacağıma kendisi 100 bin 150 bin lira işyerine masraf etsin daha iyi daha hijyen bir pozisyona getirsin. Bu şehirde başaramadığım işlerden biri ekmek kalitesi. İçimde uhde olmuş, ama bir türlü yapamadık” dedi.

Dünyada un ihracat şampiyonunun Türkiye, Türkiye’de ise un ihracat şampiyonunun Gaziantep olduğunu dile getiren Karayılan, “Buna rağmen pideciler en kötü unu alıyorlar. İçindeki özü alınmış. Özel amaçlı denilen unu alıyorlar. Sebebi de şu, kaliteli undan siz 350-360 tane ekmek elde ederken, kalitesiz undan 430-440 tane ekmek elde ediyorsunuz. Ekmekte yanlış bir yere gidiyoruz. Fırıncıların yüzde 90’ı bu özel amaçlı unu kullanıyor” şeklinde konuştu.

Aci Ìtìraf

Büyükşehir engelleri kaldırıyor Büyükşehir engelleri kaldırıyor

Tırnaklı Pide Tebliği Yok

Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, ekmek kalitesi konusunda yaşanan sorunlara dikkat çekti. Karayılan, Gaziantep'te tırnaklı ekmek kalitesinin yetersiz olmasında 5-6 kurumun etkisi olduğunu belirtti. Karayılan, “Bunlardan biri Tarım İl Müdürlüğü. Çok sıkı bir denetimle belki sıkıntı ortadan kalkacak. Ancak diğer taraftan ekmekle ilgili özellikle tırnaklı ekmekle ilgili pide tebliği yok. Tebliğ olmadığı için neye göre iş ve işlem yapacaksınız? Bir türlü olmuyor. Sağından gidiyorsun olmuyor, solundan gidiyorsun olmuyor. Bakanlığa söylüyoruz onlarda, ‘her şehrin pidesi var, Trabzon’un, Şanlıurfa’nın, Adıyaman’ın da kendilerine özgü pidesi var, sizin pideye uygun nasıl tebliğ çıkaralım diyorlar.” ifadelerine yer verdi.

Altyapısı Uygun Değil

Özellikle gıda işletmelerine ruhsat verilirken Tarım ve Orman İl Müdürlüğü'nden görüş alınmamasının büyük bir hata olduğunu vurgulayan Karayılan, “Burada bir hata var. Gıda ile ilgili bir işletmeyse ruhsat verilirken bence kesinlikle tarım il müdürlüğünden de izin almak gerekir. Gıdaya uygun olmayan bir işletmeye siz izin veriyorsunuz, sonra bu gıdaya uygun olmayan işletmeye biz sürekli denetim yapacağız. Zaten altyapısı doğru değil” dedi.

Aci Ìtìraf4

Talebin Tüketiciden Gelmesi

Gaziantep’te her evin altında bir pideci olduğunu, insanların sıcak ekmek sevdiğini dile getiren Karayılan, “Gaziantep’te Bin 500 civarı pideci var. Şehir olarak dürüm kültürümüz var, olmazsa olmazımız. Nohut, ciğer, kavurma dürümü için ekmeğin kırılmaması lazım. Buradan kurtulamıyoruz. Burada tüketicinin de kusuru var. Tüketicide buna talip olmaması lazım. Yeter bizi bundan kurtarın demesi lazım” şeklinde konuştu.

Kaynak: Fatma Gültekin