Herkese Merhaba
Bu merhabaya uzun bir süredir ara vermiştik. Ama yine birlikteyiz. son günlerde trend bir eğitim var,masal terapisi… Bu hafta köşemde bu eğitimden bahsetmek istiyorum.
Masal terapisi nedir?
Ne işe yarar?
Kimler yapabilir?
Faydaları nelerdir?
Masal terapisi eğitimi çocuklar ve yetişkinler için teröpotik ( tedavi edici) amaç için kullanılan bir yöntemdir.
Masal terapisi kendini ifade etmekte zorlanan çocuklar için kullanılan oldukça etkili bir yöntemdir.
Masal terapisi ile çocuklar kelimeleri kullanmak yerine masal ve materyalleri arasında kendini ifade edebilmeyi günlük yaşamda baş edemediği problemleri çözebilmeyi ve olumsuz davranışlarını değiştirebilmeyi öğrenir.
Masal terapisindeki amaç çocuğun kendini daha iyi hissetmesini sağlamak. Kendini daha rahat ifade etme yollarını öğretmek, empati duygusunu geliştirmek.
Masal terapisi ile çocuklar karşındaki insanların düşüncelerine saygı duymayı öğreniyorlar. Masal terapisi aynı zamanda yeni sosyal yetenekler ve aile ile olan ilişkilerin gelişmesine katkı sağlıyor.Çocuğun kendine olan saygısını ve güvenini geliştiriyor, bu şekilde masal terapisinin bir çok faydasını sayabiliriz.
Oldukça faydalı bir eğitim.
Peki bu eğitimi kimler alabilir ?
Doktorlar, aile danışmanları pedagoglar psikiyatriler çocuk gelişim uzmanları özel eğitim uzmanları ebeveynler sınıf öğretmenleri vs. İsteyen herkes bu eğitimi alabilir.
Ben de bu eğitimi aldım.
Bir masal terapisti olarak bu yazıyı da yazmak, sizinle bu bilgileri paylaşmak istedim.
Bu eğitimi alırken aklıma bir soru takıldı.
Eskiden masal terapistleri yok muydu?
Tabii ki de vardı. Ama o zamanlar isimleri mesela terapisti değildi bizim zamanımızda masal terapistlerinin ismi hikayeci idi Antep ağzı ile hakiyeci:)
Çocuklarımızın duygu durumlarının gelişmesi,özgüvenlerinin artması, başkalarını duygu durumlarını anlayabilmesi ve davranışlarının gelişmesi için masal terapisi şart bir eğitim. Bizim de masal terapistlerimiz dedelerimiz, ninelerimiz ,annemiz ,babamız idi.
Her gece mutlaka ya dedemizden ya ninemizden mutlaka bir hikaye dinlerdik.
Biz neden her gün hikaye dinlerdik?
Çünkü telefon, televizyon, tablet gibi teknolojik aletler yoktu. Dolayısıyla büyüklerimiz bize hikaye anlatıyordu.O zamanlar çocukları susturma şekliydi aslında.Bu çocukları susturma şekli çocuğa birçok şey kazandırıyor aile fark etmeden
Ama şu anda anne ve baba calıştıgı için eve geldiği zaman çocuğunun fiziksel ihtyaçlarını giderebiliyor yemeğini yedir, üstünü değiştir. Ruhsal olarak onlara maalesef ki zaman ayıramıyorlar . Şartlar buna el vermiyor. Onun için masal terapisi eğitimi trend bir eğitim oldu . Çocuklardaki eksiklikler fark ediliyor. bunun nedenleri araştırılıyor ve hikaye, masal okumanın önemi fark ediliyor.
Çocuklarımıza her gün bir masal anlatalım.
Görüşmek üzere…
Sevgiyle kalın…
MASAL TERAPİSİ
Esma Kalkan
Yorumlar