Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz’ın 3 haftadır yarattığı belirsizlik son  noktaya geldi. Umut Başkan kimseye ser verip sır vermese de, fotoğraf yavaş yavaş belirginleşmeye başladı.. Belirsizlik ortamı eğer toplanılabilirse yarın yapılacak olan meclis toplantısında büyük ihtimalle Başkan’ın yeni yol haritası ile ilgili ciddi ipuçları verecek.  Belki de belirsizlik ortadan kalkacak.

Şehitkamil Belediyesi Nisan ayı 1. oturumu yarın yapılacak. Bu aynı zamanda belediyecilikte bir yılın geride bırakılmasının ardından 2. yılın ilk meclisi. Yani, yeni komisyonların seçimi, 2024 yılı denetim kurulu raporunun okunması ve faaliyet raporunun oylanması anlamına geliyor. Özellikle faaliyet raporu oylaması bu anlamda büyük önem taşıyor.

Şehitkamil’de herkes bu meclise kilitlenmiş durumda. Öncelikle toplanabilmek için yeterli çoğunluğa ulaşmak önemli. Kulağımıza gelenlere göre, meclisin toplanamama ihtimali var. CHP grubundan bu bağlamda bir sürpriz gelebilir. Meclis toplanırsa, Kim ne yapacak, tavrı, yönü ne olacak kimse bilmiyor. Partiler ve meclis üyeleri açısından mecliste ne yapılacağına yönelik olarak konuşulan, ihtimal dahilinde olan senaryoları yazalım…

Umut Yılmaz’dan başlayalım…

Umut Yılmaz, 2 hafta önce, “Yeni bir hikayeye başlıyoruz” demişti. O hikayenin ne olduğunu bilen yok. Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasına sessiz kalmasının ardından, ön seçime katılmaması ve bayramlaşma töreninde hem yer almaması, hem de ŞSM’yi partiye tahsis etmemesi, son olarakta delege olmasına rağmen CHP olağanüstü kurultayında yer almaması, parti ile iplerin tamamen koptuğunu gösteriyor. Yine de siyasette 24 saat çok uzun zaman. Yılmaz, “Partimden ayrıldım* diyene kadar beklemek lazım…

Tabi, ola ki Umut Başkan, “Ben CHP’den ayrıldığımı söylemedim, partimde devam ediyorum” kararını açıklarsa, CHP’nin tavrı ne olur, o da belirsiz. Böyle bir durumda, karar verici organ, ne ilçe, ne de il başkanlığıdır. Şehitkamil gibi Türkiye’nin 5. büyük ilçesinin belediye başkanı ile ilgili kararı bizzat Genel Başkan ve yardımcıları verir. Kesip atmak veya olanları unutup yeni sayfa açmak kolay olmasa da, 3 haftalık sessizlik ve belirsizliğin elbette bir bedeli olur. Tahminim, Umut Yılmaz partisinde devam etmek isterse, genel merkez ağır şartlarla buna onay verebilir. Ağır şartlar, meclis üyelerinin ve örgütün belediyede daha güçlü olduğu yönetim şekli olabilir. 

Ben böyle düşünsem de, sağlam kaynaklardan gelen ciddi bir haber var. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yerel Yönetimler Başkanı Gökhan Zeybek'in, Gaziantep'te bazı partililere "Umut Yılmaz artık ne ruhen, ne de bedenen partimizde değil. İlk MYK toplantısında ihracını görüşeceğiz" dediği iddia ediliyor. 

CHP-Umut Yılmaz birlikteliği sona ererse, Başkan için ikinci seçenek farklı bir partiye katılmak. Burada tek seçenek Ak Parti. İlk temas çok olumlu geçse de, sonradan bir el Umut Yılmaz’ın Ak Parti’ye geçişini yavaşlattı. Bekleyiş halen devam ediyor. Bu ihtimal  zayıfladı gözükürken, hafta sonu yaşanan bazı gelişmelerle birlikte yeniden alev aldı. Hatta, hafta başındaki Ak Parti MYK toplantısında, Umut Yılmaz'ın katılımının görüşülebileceği konuşuluyor. Dedim ya siyasette 24 saat çok uzun zaman diye... Bitti gözüyle bakılan Ak Parti seçeneği yeniden masada.

Umut Yılmaz açısından, işin hukuki boyutu da farklı bir konu. Belediye ile ilgili soruşturmayı yürüten savcının, sürekli meclis üyelerini çağırıp ifadeler alması, yeni yeni tanıklar dinlemesi dosyanın ciddiyetini gösteriyor. Son olarak Ersin Atar’ın elindeki tüm bilgi ve belgeleri savcılığa vermesi, Şehitkamil açısından ciddi bir tehlikenin yaklaştığını gösteriyor. Zaten, bu belirsizliğin asıl nedeninin de soruşturmanın ciddiyeti olduğu söyleniyor. Bana göre, Umut Yılmaz için CHP’de kalması veya Ak Parti’ye katılımından daha önemli konu, soruşturmanın hangi safhada olduğu konusudur. Eğer ki son safhaya gelinmişse, zaten diğer tüm seçenekleri unutun…

Gelelim dananı kuyruğunun kopacağı meclis toplantısına ve meclis üyelerinin ne yapacağına.

15 üyesi olan Ak Parti ve MHP’nin faaliyet raporuna ret vermesi bekleniyor. Muhalefette olan partilerin tavrı zaten bunu gerektirir ama, Umut Yılmaz-Ak Parti temasından dolayı meclis üyelerine hangi karar bildirilir bilemiyoruz. Beklenen ret oyu olsa da, çekimser kalınabileceği de konuşuluyor. Meclis öncesi yapılacak olan Ak Parti Grup Toplantısına, normalde ilçe gruplarına katılmayan İl Başkanı Fatih Fedaioğlu'nun da katılacak olması, sürpriz gelişmeler olabileceğinin göstergesi.

5 üyeli Yeniden Refah’ın da ne yapacağını kimse kestiremiyor. Umut Yılmaz ile ilişkileri iyi. CHP’den tedbirli ihraç istemleri bulunan Ersin Atar ve Didem Dinleyici ise, 45 kişilik Meclis'te, Umut Yılmaz'a karşı tavırlarının ne olacağı bilinen, en net iki isim... Kim iktidar kim muhalefet bilemesek te, şu anda gözüken tablo da Ak Parti-MHP-YRP ile ihraçları istenilen iki CHP'yi hesap edersek, toplamları 22 ediyor.

CHP grubunun toplamı ise 23. Zaten yarınki meclis için ne yapacağı merakla beklenen de CHP grubu… Pazartesi günü saat 10.00’da CHP Grubu İlçe Başkanı Hurşit Yıldırım başkanlığında toplanacak. Büyük ihtimalle Umut Yılmaz gruba da katılmayacak. Eksiksiz yapılması planlanan toplantıda, faaliyet raporu ile ilgili nasıl tavır alınacağı konuşulacak. 

Umut Yılmaz bayram öncesince CHP’li meclis üyelerini 4’erli gruplar halinde görüşmeye çağırdı. Bir kaçı hariç tamamıyla görüştü. Bir meclis üyesinin, “Başkanım, 7 Nisan’daki mecliste biz muhalefet sırasında mı olacağız, yoksa iktidar sırasında mı olacağız” sorusuna yanıt vermedi, meclis üyelerinden destek istedi. Çoğunluğundan da o desteği almış gibi. 19 meclis üyesinin paylaştığı “Umut Yılmaz’ın yanındayız” açıklaması gösteriyor ki, meclis üyeleri faaliyet raporunun onaylanmasına sıcak bakıyor. Ancak işin bir de genel merkez ayağı var. Yukarıda yazdığım gibi, Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Zeybek'in "Umut Yılmaz ruhen de, bedenen de bizimle değil" sözleri eğer doğruysa, genel merkez olaya direkt müdahil olur ve faaliyet raporunun reddi yönünde grup kararı alınmasını ister.

Meclisteki aritmetik tablo 23-22 iken, ola ki CHP grubundan faaliyet raporuna ret gelsin, asıl film o zaman başlar. Bu nedenle, yarınki Meclis'te, Ak Parti grubunun ne yapacağı kadar, CHP grubunun ne yapacağını da çok merak ediyorum.

Umut Yılmaz için en kritik gün bugün diyebiliriz. Faaliyet raporuna onayı Meclis'ten alırsa, belirsizliği giderir ve hafta içinde yeni hikayesini kamuoyuna duyurur…

Ya alamazsa...