İstanbul Pendik Esenyalı’da yaşayan engelli çocuk sahibi kadınların Karaca’ya bir video göndererek yaşadıkları sıkıntıları anlattıklarını belirten Karaca, kadınların anlatımlarını yazılı soru önergesine taşıdı. Merkezlerden gelen haberlere atıf yapan bir kadının “Bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde pislikten ve açlıktan insanların öldüğünü duyuyoruz. Çocukları ranzalara bağlayıp şiddet uyguladıklarını görüyoruz. Önüne gelen merkez açıyor, denetim de yok. Biz engelli çocukların anneleri zaten zor durumdayız. Bunları duydukça daha büyük kaygı yaşıyoruz.” şeklinde konuştuğunu belirten Karaca, merkezlere yapılan denetimleri ve sonuçlarını Bakan’a sordu.

EĞİTİM MASRAFLARI ÇOK FAZLA

Bedensel, zihinsel ya da ruhsal engeli olan bireylerin; kişisel bakım, psikososyal ve eğitim gereksinimleri için bakım hizmetinin verilmesinin Bakanlığın görevi olduğunu belirten Karaca “Ne var ki; engelli bireylerin ihtiyaçlarının giderileceği bakım ve rehabilitasyon merkezleri büyük ölçüde özel kurumlara devredilmiş olup Bakanlığınız ücretsiz kamusal bakımı istisnai olarak uygulamaktadır.” ifadelerini kullanarak ikiz engelli çocukları olan bir annenin “Eğitim masrafları çok fazla. Benim onları bırakıp çalışma şansım yok. Çünkü günlük ihtiyaçlarını ben karşılıyorum. Bu nedenle tam zamanlı hem çocukların hem de velilerin eğitilmesi gerekiyor.” Dediğini aktardı. Milletvekili Karaca, Bakan’a “Bakanlığınızın özel merkezleri kapatmak ve söz konusu hizmeti ücretsiz, kamusal ve tam zamanlı hale getirmek üzere bir çalışması bulunmakta mıdır?” şeklinde sordu.

ÇOCUĞUMLA HAFTADA YALNIZCA 16 SAAT GİDİYORUZ MERKEZE

Yarı zamanlı hizmet verilmesini eleştiren bir annenin “Çocuğumla haftada yalnızca 16 saat gidiyoruz merkeze. Benim çocuğum bu kadar sürede nasıl verim alabilir, ne öğrenebilir? Evde bu çocukların eğitim ve sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılamamız mümkün değil. Eğitimde eşitlik istiyoruz” dediğini aktaran Karaca ülke genelinde bakım hizmeti alan kişi sayısını, süresini ve aktarılan kaynakları sordu.

ANAYASAL GÖREVİNİZİ YERİNE GETİRECEK MİSİNİZ?

 

Kadınların kendisine gönderdiği videoyu sosyal medya hesaplarından paylaşan Karaca “Ülkenin her yerinden özel engelli bakım ve rehabilitasyon merkezlerinden şiddet, ölüm ve istismar haberleri geliyor. Engelli bireylerin ihtiyaçlarının giderileceği bakım ve rehabilitasyon merkezleri büyük ölçüde özel kurumlara devredilmiş durumda. Ücretsiz kamusal bakım yok denecek kadar az! Engelli çocuğu olan kadınlar @tcailesosyal'a seslerini duyurmak istiyor!

İstanbul Esenyalı'dan, engelli çocuğu olan kadınların çığlığını ve taleplerini soru önergesiyle meclise taşıdık. SORUYORUZ: Kadınların bu dertlerini çözecek misiniz? Anayasal görevlerinizi yerine getirecek misiniz?” ifadelerini kullandı.

EMEP Milletvekili Karaca, Bakan Özdemir Göktaş’tan şu soruların yanıtını istedi:

1-    Türkiye genelinde engelli birey sayısı kaçtır? Bunların yaş, cinsiyet ve şehir dağılımı nasıldır?

2-    Türkiye genelinde engelli bireylerin ihtiyaçlarını gidermek üzere kaç tane bakım ve rehabilitasyon merkezi bulunmaktadır? Bunlardan kaç tanesi kamu, kaç tanesi özeldir? Kamu ve özel merkezlerde kaçar tane yurttaş bakım hizmeti almaktadır?

Gaziantep’te sosyal yardım çuvallarından bakın ne çıktı! Gaziantep’te sosyal yardım çuvallarından bakın ne çıktı!

3-    Bir engelli için ödenen bakım ücreti ne kadardır? Bugüne kadar aktarılan kamu kaynağı ne kadardır?

4-    Birden fazla özel bakım merkezi bulunan kaç patron bulunmaktadır?

5-    Bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin kaç tanesi yarı zamanlı, kaç tanesi tam zamanlı hizmet vermektedir?

6-    Hizmet almak için başvuruda bulunup sırada bekleyen kaç kişi bulunmaktadır ve bekleme süresi ortalama ne kadardır?

7-    Özel bakım merkezine koşulları uymaması nedeniyle kamuya bağlı resmi bakım merkezine yerleştirilmek üzere kaç engelli sıra beklemektedir?

8-    Özel bakım merkezlerinde mortalite oranı ne düzeydedir? Bakanlığınızın bu konuyla ilgili bir çalışması var mıdır?

9-    Özel bakım ve rehabilitasyon merkezlerinin denetimleri ne sıklıkla yapılmaktadır? Bu denetimler sonucu uygun koşulları taşımadığı tespit edilen merkez sayısı kaçtır?

10- 2002-2024 yılları arasında özel bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde yaşanan şiddet ve taciz başta olmak üzere herhangi bir suç nedeniyle kaç tane soruşturma başlatılmıştır? Bunların sonuçları ne olmuştur? Bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde yaşanan şiddet ve istismarın önlenmesi için ne yapmaktasınız?

11- Bakanlığınızın özel merkezleri kapatmak ve söz konusu hizmeti ücretsiz, kamusal ve tam zamanlı hale getirmek üzere bir çalışması bulunmakta mıdır?

Kaynak: HABER MERKEZİ