Sosyal Güvenlik Kurumu, 45 farklı meslek kolunda çalışanlara zor şartlar altında çalışma koşulları nedeniyle erken emeklilik imkanı sunacak. Yeni düzenlemeyle madenlerde, demir-çelik fabrikalarında, asit üretim tesislerinde, Türk Silahlı Kuvvetleri, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet, MİT, ceza infaz kurumları, basın-yayın sektörü, su altı çalışmaları, çimento ve cam fabrikaları, termik santraller ve sağlık sektörü çalışanları erken emeklilik avantajından yararlanabilecek.

Yıpranma Payı Nedir ve Kimler Faydalanabilir?

Yıpranma payı, zorlu ve riskli meslek gruplarında çalışan bireylerin emeklilik haklarını daha erken elde etmelerini sağlayan bir sosyal güvenlik hakkıdır. SGK'nın belirlediği 45 meslek kolunda, yer altında, sağlık sektöründe, itfaiye, polislik, askerlik ve daha pek çok alanda çalışanlar için geçerlidir.

Detaylı Meslek Grupları ve Şartlar

SGK'nın belirlemiş olduğu 45 meslek grubu arasında yer alan bazı önemli meslekler şunlardır:

Otomobilin çarptığı çocuk hayatını kaybetti Otomobilin çarptığı çocuk hayatını kaybetti

Madenciler (yeraltı çalışanları)

Askerler (subay, astsubay, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve erler)

Polisler ve MİT mensupları

Radyoloji teknisyenleri ve sağlık çalışanları

Basın çalışanları (gazeteciler)

İtfaiyeciler

Demir-çelik fabrikasında çalışanlar

Cıva üretim tesislerinde çalışanlar

Kurşun ve arsenik işlerinde çalışanlar

Cam fabrikası ve atölye çalışanları

Çimento fabrikasında çalışanlar

Cezaevi ve infaz kurumu personeli

Uygulama Koşulları ve Emeklilik Hesaplaması

Yıpranma payından yararlanabilmek için çalışanların belirlenen meslek gruplarında en az 3600 gün çalışmış olmaları gerekiyor. Her 360 gün çalışma süresine karşılık ek hizmet süresi verilirken, bu süre en fazla 5 yıl olup, emeklilik yaşından en fazla 3 yıl düşülebilmektedir. Özellikle yer altında çalışanlar için sınırlama bulunmazken, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet personeline 8 yıla kadar fiili hizmet süresi zammı sağlanabiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi