EYT (Erken Emeklilik) konusunda önemli bir adım atıldı. Meclis'e sunulan 8 Eylül 1999 sonrası kademeli emeklilik kanun teklifi, 9 Eylül 1999-2000 sonrası sigorta girişi olanları ilgilendiriyor.
Kadınlarda 43, erkeklerde 45 yaşından başlayarak her yıl için birer yıl artırılarak ve prim günü de 6.250 ile 7.000 arasında kademelendirilecek.
İkinci EYT mağduriyetini gidermek için Demokrat Parti İzmir Milletvekilleri Salih Uzun ve Haydar Altıntaş ile İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt tarafından kanun teklifi hazırlandı.
TBMM Başkanlığı’na sunulan teklifin gerekçesinde 8 Eylül 1999 öncesi işe girenler için yaş şartının kaldırıldığı ve mağduriyetin kısmen giderildiği ifade edilerek “Ancak bu tarihten sonra işe başlayanlar için yine 58-60 yaş ve 7.000 prim günü aranmaktadır.
Bu durumdakiler için 1999-2008 arasındaki dönemde kademeli geçiş uygulanmalıdır. Kadınlarda 43, erkeklerde ise 45 yaşından başlayarak her yıl için birer yıl artırılarak ve prim günü de 6.250 ile 7.000 arasında kademelendirilmelidir” denildi.
8 Eylül 1999’da yürürlüğe giren yasa EYT sorununu ortaya çıkarmıştı. Daha önce kadınlarda 20, erkeklerde 25 yıl çalışan ve 5.000 gün prim ödeyen emekli olabilirken, bu yasa ile 8 Eylül 1999 sonrası işe girenler için kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş şartı konulmuş, prim de 7.000 güne çıkarılmıştı.
3 Mart 2023’te ise EYT’liler için yaş şartı kaldırılmış ve mağduriyet kısmen giderilmişti. Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Dr. Fatih Erbakan, “Milyonlarca vatandaşımızın beklediği kademeli emeklilik düzenlemesi için gereken adımların bir an evvel atılması gerekiyor” demişti.
Erbakan, kademeli emeklilik düzenlemesine ilişkin "Milyonlarca vatandaşımızın beklediği kademeli emeklilik düzenlemesi için gereken adımların bir an evvel atılması gerekiyor. Maaş zamları vatandaşın eline geçmeden erimiş, buhar olmuş, gitmiş.
Özellikle akaryakıtın ÖTV'sine yapılan artışlar. Bir ülkede akaryakıt, enerji fiyatı arttığı zaman bütün maliyetler artar. Neden? Üretimin ve nakliyenin maliyeti artar.
Dolar için. Bu da bütün ürünlerin fiyatlarına yansıdı. Yeniden Refah Partisi olarak ifade ettiğimiz gibi borç, faiz, zam, vergi ekonomisi uygulamalarından bir an evvel vazgeçilmelidir.
Cumhur İttifakı’na girerken AK Parti ile yapmış olduğumuz mutabakatta da bu gerçekleri birer birer vurgu yaptık. Ve bu adımların atılması gerektiğini söyledik. Bugün de tekrar ediyoruz. Kamuda tasarruf tedbirleri sıkılaştırılmalıdır. Kamuda israf ortadan kaldırılmalıdır." diye konuşmuştu.