AK Parti MKYK eski Üyesi ve Gaziantep eski Milletvekili Şamil Tayyar, ASAL tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarını gündeme taşıdı. ASAL’ın araştırmasına göre Türkiye’nin en büyük sorununun yüzde 65,3 ile hayat pahalılığı olduğunu söyleyen Tayyar, iktidar ve siyasi partilere çağrıda bulundu. Tayyar, araştırmaya vatandaşların verdiği yanıtlardan siyasi partilerin çıkaracağı çok fazla ders olduğunu söyledi.
Türkiye’de hayat pahalılığı gündemden düşmüyor. ASAL Araştırma Şirketi tarafından gerçekleştirilen çalışmada, vatandaşların verdiği cevaplar gündem oldu. Araştırmada en büyük sorunun hayat pahalılığı olduğu vurgulanırken, ‘’Hayat Pahalılığı sorununu kim çözer?’’ sorununa verilen cevaplar ise vatandaşların siyasi partilere güveni olmadığını gözler önüne serdi.
ÇARPICI AÇIKLAMA
Anket sonuçlarına ilişkin AK Parti MKYK eski Üyesi ve Gaziantep eski Milletvekili Şamil Tayyar, çarpıcı açıklamalarda bulundu. Tayyar, ‘’ASAL’ın araştırmasına göre; Türkiye’nin en önemli sorunu yüzde 65,3’le hayat pahalılığı açık ara önde. Mülteci sorunu yüzde 6’la ikinci sırada. Bunu adalet, eğitim, işsizlik gibi sorunlar izliyor. Toplumun öncelikleriyle sosyal medyanın öncelikleri pek örtüşmüyor.’’
AK PARTİ DEĞİŞİM TALEBİNE YANIT VEREMİYOR
Anket sonuçlarının sürpriz olmadığını söyleyen Tayyar, ‘’Neticede bu sonuçlar sürpriz değil. İlginç olanı, ‘bu sorunu hangi parti çözer’ sorusuna verilen cevaptır. Ankete katılanların yüzde 30.9’u ‘hiçbiri’ diyor. Bu cevap tüm partileri geride bırakıp birinci sıraya yerleşiyor. AK Parti yüzde 22.4, CHP yüzde 20.8 oranında çözüm adresi olarak görülüyor. Bu sonuçlardan çıkarılacak çok ders var. Yerel seçimlerde birinci olan CHP, hâlâ iktidar umudu değil ama iktidar partisinin ensesinde. İktidar partisi AK Parti ise hâlâ oyunda ama değişim talebine henüz tepki vermediği için yeni bir umut dalgası oluşturamıyor.’’
HAYALLERİ YIKMAYIN
Asıl tehlikeli olan ‘hiçbiri’ seçeneği olduğunu söyleyen Tayyar, ‘’ Siyasi partiler çözüm adresi olmaktan çıkarsa vesayet odakları güçlenir veya yeni siyasi arayışlar başlar. Yeni partiler kurulması demokratik süreçtir, çok da dert değil ama vesayet odaklarının güçlenmesi demokratik rejim açısından ciddi tehdittir. Partilere, özellikle iktidar partisine büyük görev düşüyor. Toplumun umutlarını söndürmeyin, hayallerini yıkmayın’’ dedi.