Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), her yıl Uluslararası boyutta düzenlediği kongre ve serginin 19’uncusunu, 13-16 Şubat 2025 tarihleri arasında ‘’Sürdürülebilir Gelecek: İklim, Su, Tarım’’ temasıyla Antalya’da gerçekleştirdi. 1500'den fazla Ulus ve Uluslararası delege eşliğinde 400’den fazla firmanın katıldığı kongrede, değişen hububat ve un piyasaları, dünya tahıl politikaları ve gıda, enerji, iklim değişikliği, kuraklık, yeni ticaret dinamikleri ve güncel piyasalar gibi konular masaya yatırıldı.
TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, gıda arz güvenliği ve su güvenliğinin küresel mücadeleler için hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, sektördeki 2025 yılı hedeflerine dair önemli açıklamalarda bulundu.
“Un sanayicileri olarak, geleceğe yeşil ve sürdürülebilir bir Türkiye bırakacağız”
Tarım politikalarındaki değişimlere ve gıda arz güvenliğinin altını çizen TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, “Yıllardır sürdürülebilirlik adına çalışmalar yapıyor, bizi bekleyen tehlikeleri konuşuyoruz. Olası tehlikeleri engelleyebilmemiz ve kontrol altına alabilmemiz tamamen sera gazı emisyonlarını azaltmamıza ve net sıfır emisyona ulaşmamıza bağlı. Yeşil Mutabakat kapsamında önümüzdeki sezonlarda, kaliteyi koruyup verimi yükseltmeye ve karbon nötr olmaya yönelik çalışmalarımızı hızlandıracağız. Un sanayicileri olarak, geleceğe yeşil ve sürdürülebilir bir Türkiye bırakmak için yeni projelere imza atmayı sürdüreceğiz. Dünyada ve ülkemizde de tarım politikaları değişiyor. Artık, ülkeler suyu merkeze alan üretim planlamaları yapıyor. Dolayısıyla, gıda arz güvenliğini konuşurken su güvenliği de artık en önemli mücadelelerimizden biri olacak. Gıda arz güvenliğinin dünyayı tehdit eden en büyük tehlikelerden biri olduğu bu günlerde, ülke olarak sağlam stoklara sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlıyoruz. Bu gücümüzle, bundan sonraki süreçte de stok konusunda endişe duymayacağımızın sinyallerini tüm dünyaya gösteriyoruz.” dedi.
“1.5 milyar dolara yakın gelir elde ettik”
2024 sezonunu, 20 milyon ton buğday üretimi gerçekleştirerek kapattıklarını vurgulayan Tezcan, “İç piyasa da ürün arzımızı sorunsuz bir şekilde gerçekleştirirken, son 10 yıldır olduğu gibi 2024 yılında da 3 milyon tonun üzerinde bir ihracat rakamıyla 1.5 milyar dolara yakın gelir elde ettik. Böylece, sezonu yine dünya ihracat lideri olarak kapatmayı başardık. Bu başarı, ihracat yapan firmalarımızın, iç piyasada ürün arzını sorunsuz gerçekleştiren sanayicilerimizin ve sanayimizin yapı taşlarını oluşturan sektör paydaşlarımızın ortak emeğinin sonucudur. Bu vesileyle tüm sanayicilerimize, sektör paydaşlarımıza ve bizlerden desteklerini esirgemeyen Kamu kurumlarımıza şükranlarımızı sunuyorum.” ifadelerini kullandı.
"2025 sezonunu 4 milyon ton ihracat rakamıyla kapatacağımızı öngörüyoruz"
Sektörün 2025 yılı hedeflerini Tezcan, şu şekilde açıkladı:
“2024 yılında TMO Müdahale alım fiyatlarıyla yürürlüğe konulan dış ticaret tedbirleri kapsamında, buğday ithalatına getirilen kısıtlamalar; buğday ithalatının bir önceki yıla göre öngörülen 4 milyon ton barajına ulaşmasını zorlaştırmış olsa da yılın geri kalanında ihracatımıza ivme kazandırarak adımızı altın harflerle yazdıracağımıza inanıyoruz. Bu inançla 2025 sezonunu 4 milyon ton ihracat rakamıyla kapatacağımızı öngörüyoruz.
Global ölçekte yaşanan daralmalara, hali hazırda finansmana ulaşımda yaşanan problemlerde eklendiğinde gıda sanayisini riskli bir dönemin beklediğini söylemek mümkün. TUSAF olarak 2025 Sezonunda da ana hedeflerimiz, tüketiciyi korumak, sektörde adil rekabetin sağlanması, güvenli ve güvenilir gıda tedariki en önemli çalışma konularımız olacak.”