Tuz Tüketiminin Önemi ve Riskleri

Tuz 4

ABD Rutgers Üniversitesi'nden Beslenme Bilimleri Profesörü Paul Breslin, tuzun yaşamsal öneme sahip olduğunu ifade ederek, “Tuz özellikle elektriksel anlamda aktif hücreler için kritik. Beynimiz, omuriliğimiz, kaslarımız, deri ve kemiklerimizde hayati bir role sahip” açıklamasında bulundu. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre günlük tuz tüketiminin 5 gramı aşmaması gerektiği belirtiliyor. Ortalama tuz tüketiminin dünya genelinde 11 gram civarında olduğu ve bu durumun obezite, kalp hastalıkları, mide kanseri gibi hastalıklara yol açtığı ifade ediliyor.

Fazla Tuz Tüketimi ve Sağlık Riskleri

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre, fazla tuz tüketimi, yüksek tansiyonla bağlantılı beyin rahatsızlıkları, böbrek sorunları ve kemik hastalıklarına neden olabiliyor. Profesör Claire Collins, fazla tuzun vücudun su tutmasına neden olduğunu ve bu durumun kan basıncını artırarak yüksek tansiyonu tetiklediğini belirtiyor.

Tuzun Vücuttaki Rolü: Eksiklik Durumunda Yaşanabilecek Sorunlar

Yemeğe Tuz Atma

26 Kasım Salı Gaziantep defin listesi 26 Kasım Salı Gaziantep defin listesi

Tuz eksikliğinin de ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Breslin, yeterli sodyum alınmadığında asabiyet, refleks zayıflığı, kusma, hatta koma gibi sonuçlarla karşılaşılabileceğine dikkat çekiyor. Yetersiz tuz tüketimi, hiponatremi adı verilen ve ölümcül olabilen bir duruma neden olabiliyor.

Tuz Tüketimini Azaltmanın Yolları

Uzmanlar, tuz tüketimini azaltmak için işlenmiş gıdaların tüketimini sınırlamayı öneriyor. Profesör Claire Collins, ekmek ve makarna gibi gıdalarda daha az tuzlu olanları tercih etmeyi tavsiye ederek, “Kendiniz yemek yapıyorsanız, tuz yerine baharatlarla lezzet katmayı deneyin” diyor.

Tuzun sağlıklı sınırlar içinde tüketilmesi, ciddi sağlık sorunlarını önlemek açısından büyük önem taşıyor. Dengeli bir tuz tüketimiyle kalp ve damar sağlığınızı koruyabilir, yüksek tansiyon ve diğer sağlık sorunları riskini azaltabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi