TBMM'nin 1 Ekim'de açılmasıyla birlikte AK Parti, Türkiye'de finansal ve ticari işlemleri kapsayacak geniş çaplı bir vergi düzenlemesi teklifini meclise sundu. Yeni teklif, kredi kartlarından araç alım-satım işlemlerine, gayrimenkul alım-satımlarından lüks tüketim ürünlerine kadar geniş bir yelpazede yeni vergi yükümlülükleri öngörüyor. Bu yeni vergilerin ne zaman yürürlüğe gireceği merak konusu olurken, işte bu konudaki tüm detaylar…

Yeni vergiler ne zaman yürürlüğe girecek?

Torba Yasa Teklifi kapsamında, Savunma Sanayii Destekleme Fonu'nun (SSDF) kaynaklarını artırmak amacıyla kalıcı gelir artırıcı düzenlemeler öneriliyor. Bu düzenlemelerle, çeşitli beyannameler üzerinden alınacak damga vergisi miktarında savunma sanayii katılım payı tahsil edilecek.

Özellikle, Vergi Usul Kanunu çerçevesinde;

Kurumlar vergisi, KDV, muhtasar ve diğer vergi beyannameleri (damga vergisi beyannamesi hariç),

Gümrük idarelerine sunulan beyannameler,

Sosyal Güvenlik Kurumlarına yapılan sigorta prim bildirimleri,

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince düzenlenen aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleştirilmesi suretiyle oluşturulan beyannamelerden,

Umut Tanrıöver’e basın ödülü Umut Tanrıöver’e basın ödülü

alınan damga vergisi tutarında bir savunma sanayii katılım payı kesintisi yapılacak. Yıllık gelir vergisi beyannamelerinden alınacak pay ise damga vergisi tutarının yarısı kadar olacak.

Bu yeni düzenlemenin yürürlüğe giriş tarihi 1 Ocak 2025 olarak belirlenmiş bulunmaktadır.

Gayrimenkul satışlarında alıcı da satıcı da ödeyecek

Özellikle gayrimenkul alım-satım işlemleri bu yeni düzenleme paketinin odak noktasında yer alıyor. Taslakta, taşınmaz satışlarında hem alıcı hem de satıcıdan 750'şer TL olmak üzere katılım payı alınması öngörülüyor. Bu düzenleme, gayrimenkul işlemlerindeki mali yükü artırarak alıcı ve satıcıları doğrudan etkileyecek.

Detaylar Belli Oldu

Her Şeye Ek Ödeme AK Parti'nin hazırladığı vergi paketi, savunma sanayii desteklemek amacıyla bir dizi yeni vergi öneriyor. Bu kapsamda 100 bin TL ve üzeri limitli kredi kartlarından yıllık 750 TL, yeni araç alımlarında 3.000 TL, ikinci el araç satışlarında ise 1.500 TL tescil ücreti alınması öngörülüyor.

Tapu İşlemlerinde Sıkı Düzenleme

Tapu işlemleri de yeni düzenlemeden nasibini alıyor. Taşınmaz satışlarında hem alıcı hem de satıcıdan 750'şer TL ücret alınması planlanıyor. Diğer tapu işlemlerinde ise işlem yapılan kişiden 375 TL alınacak.

Kredi Kartı Başına Katılım Payı

100 bin TL üzerinde limiti olan kredi kartları için her bir kart başına yıllık 750 TL Savunma Sanayii Destekleme Fonu'na katkı payı ödemesi getiriliyor.

Araç Alım-Satımına Ekstra Ödeme

Yeni düzenlemeyle, sıfır araç tescil işlemlerinde 3.000 TL, ikinci el araçların her türlü satış ve devir işlemlerinde ise 1.500 TL ödeme yapılması gerekecek.

Noterde İşlem Başına Ücret

Noterlik ücreti kapsamında yapılan işlemlerde işlem başına 75 TL ödeme yapılması öngörülüyor.

Motosikletlere de Vergi Geliyor

Motorlu Taşıtlar Vergisi kapsamında yapılan yeni düzenlemelerle, şimdiye kadar vergilendirilmeyen 100 cm³'ün altındaki motosikletler ve motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletler de vergilendirilecek.

Lüks Tüketim Ürünlerine ÖTV

Özel Tüketim Vergisi, 5.000 TL üzerindeki kol saatleri ve drone'lar için de uygulanacak, bu ürünler vergi kapsamına alınıyor.

Kaynak: Haber Merkezi