Bağırsak parazitleri, insan bağırsağında yaşayan ve sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen mikroskobik organizmalardır. Bu parazitler, farklı şekil ve boyutlarda olabilir ve genellikle insanların sindirim sistemine yerleşerek besinleri tüketirler. Eczacı ve Homeopat Ezgi Nevçehan, evde uygulanabilecek doğal çözümleri önererek bağırsak parazitlerine karşı mücadelede önemli ipuçları verdi.
Bağırsak parazitleri genellikle kirli su ve gıdalar yoluyla vücuda alınır. Ayrıca, hijyenik olmayan ortamlarda yaşayan hayvanlarla temas etmek de parazit enfeksiyonlarına yol açabilir. Eczacı ve Homeopat Ezgi Nevçehan, bu parazitlerin bazıları, vücutta bulundukları sürece çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini söyledi.
Bağırsak Parazitlerinin Sebep Olduğu Bazı Hastalıklar Şunlardır:
1. Giardiyazis: İshal, karın ağrısı, şişkinlik ve bulantı gibi sindirim sistemi belirtileriyle karakterizedir.
2. Amibiyazis: Şiddetli ishal, karın ağrısı, kilo kaybı ve hatta karaciğer veya akciğer enfeksiyonları gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
3. Askaridiazis: Sindirim sisteminde yaşayarak bağırsak tıkanıklığına, besin emilimini engellemeye ve hatta safra kanallarını tıkamaya neden olabilir.
4. Teniyazis: Sindirim sistemi belirtilerine, kilo kaybına ve nadir durumlarda beyin enfeksiyonlarına yol açabilir.
5. Şistosomiyazis: Sindirim sistemi belirtileri yanı sıra karaciğer fibrozisi ve siroz gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Bağırsak parazitlerinin tanısı, dışkı örneklerinin incelenmesi ve bazı durumlarda kan testleriyle yapılır. Ezgi Nevçehan “Tedavi genellikle antiparaziter ilaçlarla yapılır ve semptomların şiddetine ve parazitin türüne bağlı olarak değişir. Önlem almak için, temiz su tüketmeye, hijyenik koşullarda yemek hazırlamaya ve hayvanlarla temas ettikten sonra elleri yıkamaya özen göstermek önemlidir. Ayrıca, çiğ veya az pişmiş etlerden kaçınmak ve seyahat ederken dikkatli olmak da enfeksiyon riskini azaltabilir” dedi.
Eczacı ve Homeopat Ezgi Nevçehan, “Bağırsak parazitlerini tedavi etmek için evde uygulayacağınız doğal bir çözüm zerdeçal çayıdır. Zerdeçal kökü, helmintler ve protozoa dahil olmak üzere bazı patojenlerin büyümesini engelleyen kurkumin içermektedir. Buna ek olarak, zerdeçal antioksidanlar açısından zengindir ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. 150 ml sıcak suyun içine 1 çay kaşığı zerdeçal tozu ilave edin, 10 dk demlenmesi için bekleyin. Yemek aralarında günde 3 fincana kadar tüketebilirsiniz” dedi.