CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, Türkiye'de stajyerler ve çırakların, iş dünyasında eğitim ve deneyim kazanmaya çalışırken, pek çok haksızlığa maruz kaldığını söyledi. Melih, ‘’Gençler, uzun çalışma saatleri, düşük ücretler ve kötü çalışma koşulları altında eziliyor. Bu durum gençlerin kariyer gelişimlerini ve psikolojik sağlığını olumsuz etkiliyor’’ dedi  

ALDIKLARI ÜCRET ASGARİ ÜCRETİN ÇOK ALTINDA

 Stajyer ve çırakların yaşadığı en büyük sorunlardan birinin, düşük ücretler olduğuna dikkat çeken Meriç, ‘’Birçok iş yeri, gençlerin emeğini suiistimal ederek onlara asgari haklarını dahi sağlamıyor. Ayrıca, uzun çalışma saatleri ve ağır iş yükü, gençlerin hem fiziksel hem de zihinsel sağlıklarını tehdit ediyor. Sanayi ziyaretimde Stajyer olarak çalışan bir kardeşimiz, günde 10 saat çalışıp, haftada altı gün mesai yaptığını anlattı. Aldıkları ücret asgari ücretin çok altında" dedi.

 HAKLAR ÇOĞU ZAMAN İHLAL EDİLİYOR

Türkiye'de staj ve çıraklıkla ilgili bazı yasal düzenlemeler bulunduğunu ancak bu düzenlemelerin genellikle yeterli denetim ve uygulama eksikliği nedeniyle kâğıt üzerinde kaldığın dikkat çeken Meriç ‘’İş Kanunu ve Mesleki Eğitim Kanunu, stajyer ve çırakların haklarını koruma altına almayı amaçlasa da pratikte bu haklar çoğu zaman ihlal ediliyor. Uzmanlar, stajyer ve çırakların mağduriyetlerinin önlenmesi için daha sıkı denetim mekanizmalarının kurulması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, gençlerin haklarını daha iyi bilgilendirilmesi ve iş yerlerinin etik standartlara uygun hareket etmeleri konusunda bilinçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Stajyer ve çırakların haklarını korumak için daha etkili politikalar geliştirilmesi şart. İş yerleri, bu gençlerin kariyer gelişimlerine katkı sağlamalı ve onları sadece ucuz iş gücü olarak görmemelidir.’’ diye konuştu.

GÜNDEMDE TUTMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Gençlerin büyük mağduriyet yaşadığı staj ve çıraklık konusunu gündeme tutmaya devam edeceğini ifade eden Meriç, şunları söyledi: ‘’Stajyer ve çırakların yaşadığı sorunlar, sadece bireysel mağduriyetlerle sınırlı kalmıyor, aynı zamanda gelecekte iş gücüne katılacak gençlerin motivasyonunu ve verimliliğini de olumsuz etkiliyor. Gençlerin sesine kulak verilmesi ve onların haklarının korunması hem bireysel hem de toplumsal gelişim açısından büyük önem taşıyor. Bu sorunların çözümü için atılacak adımlar, gençlerin daha adil ve eşit çalışma koşullarına kavuşmasını sağlayacak, onların kariyer yolculuklarında daha güçlü ve güvenli adımlar atmalarına yardımcı olacaktır.’’

Meriç, Meslek liselerinde ve çıraklık okullarında 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çerçevesinde 1999 yılı öncesi zorunlu staj yapan öğrencilerin sigorta başlangıçları sigortalılıktan sayılmayarak EYT kapsamı dışında bırakılmasının da büyük bir hak kaybı oluşturduğunu sözlerin ekledi.