Deprem felaketinin üzerinden bir ayı aşkın zaman geçmesine rağmen maalesef ki, hayatlarımıza adapte olmakta zorluk çekiyoruz. Rutin hayatımıza dönmemiz ne kadar zaman alacak bilemiyoruz. Ülkemizin başı sağolsun, vefat edenlere rahmet, geride kalanlara sabır diliyorum. İnşallah bu zorlu süreci hep birlikte atlatacağız.

Peki bu süreçte hukuki olarak haklarımız nelerdir, neler yapabiliriz? Kısaca ve anlaşılır şekilde bunlara değineceğim.

Öncelikle yıkılan veya ağır hasarlı olan evler için, akıllara gelen ilk soru halk arasında DASK diye tabir ettiğimiz Zorunlu Deprem Sigortasınının yaptırılıp yaptırılmadığıdır. İkinci bir soru ise konut sigortasının olup olmadığıdır.

DASK, Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin ve deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları, poliçenizde belirtilmiş limitler dahilinde nakit olarak karşılar. Binanız tamamen ya da kısmi olarak zarar görmüş olsa da teminat altındadır.

Zorunlu Deprem Sigortası’nın azami limiti 25 Kasım 2022 tarihinden itibaren bütün yapı tiplerinde 640.000 TL’dir. Evinizin değeri ne kadar yüksek olursa olsun size ödeyeceği tutar 640.000 TL’nin üstüne çıkmayacaktır. Burada hesaplama yapılırken ise, konutun tapuda görünen metrekaresi esas alınacaktır. Eğer konut sigortanız varsa, kalan kısım için konut sigortasına başvurmanız gerekmektedir. Konut sigortasınız yok ise, kalan kısım için dava yoluna gidilmelidir.

Enkaz kaldırma masrafları, kar kaybı, iş durması, kira mahrumiyeti, alternatif ikametgah ve işyeri masrafları, mali sorumluluklar ve benzeri başkaca ileri sürülebilecek diğer bütün dolaylı zararlar, her türlü taşınır mal, eşya ve benzerleri, tüm bedeni zararlar ve vefat, manevi tazminat talepleri, deprem ve deprem sonucu oluşan yangın, infilak, tsunami veya yer kaymasının dışında kalan hasarlar, depremden bağımsız olarak, binanın kendi kusurlu yapısı nedeniyle zamanla oluşmuş zararlar ise, Zorunlu Deprem Sigortası’nın teminat kapsamı dışındadır.

Bu sebeple depremde yaralanan, uzuv kaybı ve işgücü kaybı yaşayan kişilerin bizzat kendilerine veya yakınları vefat eden kişilerin yasal mirasçılarına Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında ödeme yapılmayacağı için dava yoluna gitmeleri gerekmektedir.

Zorunlu olmasına rağmen Zorunlu Deprem Sigortası yaptırılmadıysa yine dava açarak haklarınıza kavuşabilirsiniz. Dava hakkınız bunların yanı sıra, yıkılan veya ağır hasarlı olan evlerde bulunan ev eşyalarınız ve arabalarınız için de geçerlidir.

Yaralarınızı sardığınız, rutin hayatlarınıza döndüğünüz, hukukun tanıdığı haklarınıza kavuştuğunuz, yeni ve güzel bir yaşama adım attığınız, sevdiklerinize sıkıca sarıldığınız, sağlıklı, huzurlu, mutlu ve güzel günler dileğiyle..