Kamuoyunda son günlerde Şehitkamil Belediye Meclisinin feshinin mümkün olup olmadığı tartışma konusudur. Belediye meclisi, belediyenin karar organıdır. Meclis, 2972 sayılı Kanunda gösterilen esas ve usullere göre seçilmiş üyelerden oluşur. Belediye meclisinin feshi ve fesih usulü 5393 sayılı Kanun’da belirtilmiştir. 5393 sayılı Kanun m.30 gereğince Belediye Meclisi;
· Kendisine kanunla verilen görevleri süresi içinde yapmayı ihmal eder ve bu durum belediyeye ait işleri sekteye veya gecikmeye uğratırsa,
· Belediyeye verilen görevlerle ilgisi olmayan siyasî konularda karar alırsa,
İçişleri Bakanlığının bildirimi üzerine Danıştayın kararı ile feshedilebilir. İçişleri Bakanlığı meclisin feshi bildirimi ile birlikte fesih ile ilgili karar verilinceye kadar meclis toplantılarının ertelenmesini de Danıştay’dan isteyebilir. Danıştay, bu hususu en geç bir ay içinde karara bağlar.
5393 sayılı Kanun m.44 hükmünde ise belediye başkanlığının sona erme halleri düzenlenmiştir. Belediye başkanının “meclisin feshine neden olan eylem ve işlemlere katılması” hali, belediye başkanlığının düşme hali olarak belirtilmiştir. Eğer, belediye başkanı meclisin feshine neden olan eylem ve işlemlere katılmış ise, Danıştay kararı ile başkanlık sıfatı sona erer.
31.03.2024 tarihli yerel seçimle seçilen Şehitkamil Belediye Meclisi, toplandığı günden bu yana sürekli olarak tartışmalı olarak geçmektedir. 2025 Ocak ayında gerçekleştirilen Denetim Komisyonunun hukuka aykırı olarak belirlenmesi, İdari yargı kararıyla durdurulmuştur. Belediye Başkanının seçildiği Partisinden istifa etmesinden sonra, 07.04.2025 tarihli meclis birinci birleşiminde toplanamamış, ikinci birleşim hukuka aykırı olarak 90 dakika sonra toplanmıştır. Belediye başkanı, ikinci birleşimin yapılacağı gün ve saati 5393 sayılı Kanun m.22 maddesine uygun bir şekilde meclis üyelerine duyurmayarak, meclisin usulsüz toplanmasına sebebiyet vermiştir. Usulsüz olarak toplanan meclis toplantısında, yine hukuka aykırı kararlar alınmıştır. Şöyle ki;
Belediye meclislerinde ihtisas komisyonların teşekkülü 5393 sayılı Kanun m. 24’de düzenlenmiştir. Bu hükme göre, belediye meclis üyeleri arasından en az üç en fazla beş kişiden oluşan ihtisas komisyonları kurabilir. Komisyonların görev süresi bir yılı geçemez. İhtisas komisyonları, her siyasi parti grubunun ve bağımsız üyelerin meclisteki üye sayısının meclis üye tam sayısına oranlanması suretiyle oluşturulur. Şehitkamil Belediye Meclisinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin 15, Yeniden Refah Partisi’nin 5 ve başkan dahil bağımsız olarak 6 üye görev almaktadır. Bu dağılım neticesinde, ihtisas komisyonlarının 5 kişiden oluşması halinde, CHP’ye 2, AKP’ye 2 ve bağımsızlara 1; 3 üyeden oluşması halinde ise CHP’ye 1, AKP’ye 1 ve bağımsızlara 1 üyelik düşmektedir. Ancak, 07.04.2025 tarihinde, hukuka aykırı olarak ihtisas komisyonları 2 üye AKP ve 1 üye YRP olacak şeklinde oluşturulmuştur. Görüldüğü üzere, Belediye Meclisi, Cumhuriyet Halk Partisi’nin ihtisas komisyonlarında mutlak olarak üye ile temsil edilmesini hukuka aykırı yöntemlerle engellemiştir.
10.04.2025 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi grubu, komisyonlarda temsil edilme haklarının engellenemeyeceğini belirterek, 07.04.2025 tarihinde alınan meclis kararının iptal edilmesini talep etmiş ise de, Belediye Meclisi tarafından bu önerge reddedilmiş, CHP Grubu da meclisi terk etmiştir. CHP Grubunun meclisi terk etmesinden sonra, Belediye Meclisinde karar yeter sayısı bulunmasına rağmen Belediye Meclisi karar almadan kapatılmıştır.
Kanaatimce, denetim komisyonun hukuka aykırı olarak belirlenmesi, ihtisas komisyonlarının oluşumunda mecliste en fazla üye olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin temsilinin engellenmesi, belediye meclis toplantılarının üyelere duyurulmadan usule aykırı olarak yapılması ve Belediye Meclisi’nde karar yeter sayısı olmasına rağmen meclisin karar almadan keyfi olarak kapatılması hususları dikkate alındığında 5393 sayılı Kanun m.30’da düzenlenen meclisin feshi sebepleri oluşmuş ve belediye meclisinin feshinin sebebi oluşmasına da belediye başkanının hukuka aykırı işlemleri sebebiyet vermiştir. Bu noktada, İçişleri Bakanlığının bildirimde bulunarak Danıştay’dan Şehitkamil Meclisinin feshini ve belediye başkanının başkanlık sıfatının sona erdirilmesini talep edebilir.
Şehitkamil Belediye Meclisi feshedilir ve belediye başkanının başkanlığı da düşerse “Şehitkamil nasıl yönetilecek?” sorusu gündeme gelebilir. Bu noktada belirtmek gerekir ki, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanun'un seçimlerin yenilenmesini düzenleyen 29. maddesine göre belediye meclisinin fesih nedeniyle boşalması, mülki amir tarafından 30 gün içinde ilçe seçim kuruluna bildirilecek, İlçe seçim kurulu söz konusu organ ve belediye başkanlığı için yeniden seçim yapılmasına karar vererek, durumu alışılmış usullerle ilan edecek, ilandan sonraki 60. günü takip eden ilk pazar günü ise seçim yapılacaktır.