Ksilitol, diyet yapanlar ve diyabet hastaları tarafından sıklıkla tercih edilen bir tatlandırıcıdır ve sakız ile diş macunu gibi ürünlerde de kullanılır. Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırma, ksilitolun da içinde bulunduğu şeker alkolleri sınıfındaki eritritol adlı tatlandırıcının kalp krizi ve felç riskini iki katına çıkarabileceğini ortaya koymuştur. 

ERİTRİTOL MADDESİ 

Araştırmacılar, ksilitolün kalp damar sağlığı üzerindeki etkilerini incelemeye devam ediyorlar. Yeni bir çalışma, "European Heart Journal" dergisinde yayımlandı. Bu çalışmada, kalp hastalığı riski taşıyan ve gece orucu uygulayan 3,000'den fazla kişinin kan örnekleri analiz edildi. Üç yıl süren takip sonucunda, kanında yüksek düzeyde ksilitol bulunan katılımcıların kalp damar sorunları yaşama olasılığının daha yüksek olduğu gözlendi. Araştırmacılar, hem insan hem de fare üzerinde yapılan deneylerle ksilitolün kan trombositlerinin pıhtılaşma hızını artırdığını keşfetti. Bu durum, kalp krizi, felç ve ölümlere neden olabiliyor.

Araştırma kapsamında 20 sağlıklı bireye ksilitol ve şekerle (glukoz) tatlandırılmış içecekler verildi. Ksilitol alan grupta pıhtılaşma hızı artarken, şeker tüketen grupta bu tür bir artış gözlenmedi. Araştırmacılar, ksilitolün eritritol gibi kalp krizi, felç ve ölüm riskini neredeyse iki katına çıkarabileceğini belirledi.

Dr. Stanley Hazen, "Tat alma duyularımız bu tatlandırıcılar arasındaki yapısal farkı ayırt edemiyor olabilir, ancak trombositlerimiz ayırt edebiliyor," dedi. Ayrıca, ksilitol tüketildikten sonra kandaki glukoz seviyesinin aşırı yüksek seviyelere çıktığı ve 6 saat boyunca yüksek kaldığı tespit edildi.

Günlük burç yorumları: 19 Eylül 2024 Perşembe Günlük burç yorumları: 19 Eylül 2024 Perşembe

Şeker alkolleri vücutta doğal olarak üretiliyor ve genellikle güvenli kabul ediliyor. Ancak, araştırmacılar bu maddelerin vücutta çok daha düşük seviyelerde üretildiğine ve ticari olarak farklı işlemlerden geçtiğine dikkat çekiyorlar.

George Washington Üniversitesi'nden Rob van Dam, gece orucu tutan kişilerde doğal olarak yüksek ksilitol seviyesi görülebileceğini belirtti. 20 kişi üzerinde yapılan deneyin sonuçları, katılımcı sayısının azlığı nedeniyle diğer çalışmaların yapılmasını gerektiriyor. Araştırma ekibi, bu kısıtlamalara rağmen, ksilitol ve eritritol gibi maddelerin potansiyel risklerine dikkat çekmeyi umuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ