Gadir-i Hum Bayramı, her yıl geleneksel ritüellerle zenginleşiyor. Erken sabah saatlerinde başlayan kutlamalar, türbelere yapılan ziyaretlerle devam eder. Burada, özellikle “Hirise” adlı özel bir yemek büyük kazanlarda pişirilir ve topluca yenir. Bu özel gün, aynı zamanda kurban kesimleriyle de manevi bir derinlik kazanır.

GADİR-İ HUM BAYRAMI NE ZAMAN?

Şii toplumunda büyük bir önem taşıyan Gadir-i Hum Bayramı, Zilhicce Ayı'nın On Sekizinci günü, diğer İslami bayramlara ek olarak kutlanır. 2024 yılında bu özel gün, 23 Haziran'a denk gelmektedir.

GADİR-İ HUM BAYRAMI NASIL KUTLANIR?

Gadir-i Hum Bayramı, her yıl çeşitli törenlerle coşkuyla kutlanır. Bu özel günün sabah saatlerinde, türbeler ziyaret edilir ve büyük kazanlarda “Hirise” adı verilen geleneksel bir yemek pişirilir. Bu yemek, et ve buğday karışımından oluşur ve türbe ziyaretçilerine ikram edilir.

GADİR-İ HUM BAYRAMI TARİHÇESİ

Gadir-i Hum, Hz. Muhammed'in, Hz. Ali'yi müminlerin velisi olarak ilan ettiği ve "Ben kimin mevlâsı isem Ali de onun mevlâsıdır. Allahım, ona dost olana sen de dost ol, ona düşman olana sen de düşman ol!" sözlerini sarf ettiği tarihi bir olayı simgeler. Bu olayın üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen, hâlâ Şii inancında derin bir yere sahiptir ve her yıl törenlerle anılır.

İslam tarihinde önemli muhaddisler tarafından da nakledilen bu olay, Sünni kaynaklarda da yer alır. Ahmed b. Hanbel ve Müslim gibi alimler, Gadîr-i Hum olayını hadisleriyle aktarırken, bu olayın İslam dünyasında geniş yankılar bulduğu bilinir. Ancak, Şii ve Sünni kaynaklarda olayın yorumlanışı ve üzerinde durulan noktalar farklılık gösterir.