Hayvan Hakları Merkezi Önceki Dönem Başkanı Avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, kararın yanlış ve tehlikeli olduğuna kanaat getirirken yasaya ve Hayvan Haklarına aykırı oldu ğu gerekçesiyle kararın hukuki boyutunun da tartışmalı olduğunu belirtti.
Mevzuata göre site ve apartmanlarda kedi ve köpek beslenebilmekte olup, sınırı taşkın harekettir.. Buna rağmen Yargıtay’dan farklı yönde bir karar geldi. İstanbul’daki bir sitede bir köpeğin tahliyesi için açılan ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na kadar giden davada, hayvan severleri üzen bir karar çıktı. Kurulun verdiği kara göre, site yönetim planında kedi ve köpek beslenemez ifadesi yazması halinde, dava açıldığında, hayvan beslenemeyeceği yönünde karar çıktı.
Hayvan Hakları Merkezi Önceki Dönem Başkanı Avukat Deniz Tavşancıl Kalafatoğlu, yaşanan dava sürecine ve karara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Tavşancıl bu kararın, temel hayvan haklarına aykırı olduğunu ve bu hukuka aykırı kararın kesinleşmemesi için, karar düzeltme yoluna gidildiğini ifade etti. Tavşancıl “Çünkü neticede bu karar temel hayvan haklarına aykırı. Hayvanlar, yasamızda artık eşya olarak değil, canlı olarak kabul ediliyor. Dolayısıyla canlı olarak kabul edilen bir varlığın, sırf ‘Yönetim Planında’ beslenemez yazdığı için tahliye edilmesi mümkün değildir.
Buradaki asıl problem, yasal düzenlemelere aykırı olarak, bir yönetim planının,her şeyin üstünde konumlandırılmasıdır.
Yargıtay Hukuk Genel Kurul kararı kesinleşirse, emsal teşkil edecek. Dolayısıyla bu karardan dolayı ilerleyen dönemlerde oluşabilecek davalarda benzer kararlar çıkabilir” sözlerini kullandı.
Tavşancıl; Bu kararın sonuç olarak temel bir hak ihlali olduğunu ve bu kararın, yönetim planlarına ölçüsüz bir şekilde özel hayata müdahale etme imkanı tanıyacağının altını çizdi.
Bu davanın münferit konusu hayvan, ancak karar emsal teşkil ettiğinde, önümüzdeki zamanda, hayatlarımızı ilgilendiren herhangi başka konuda, bir yasaklama gelerek özel hayatlara müdahale edebilirler..
Yönetim planlarının da sınırı; yasayla sınırlı olmalıdır” sözlerini kullanarak, yönetim planlarına sınırsız yetki ve düzenlenme imkanı tanınmasının yanlışlığını ortaya koydu.
Yargıtay’ın karar verdiği davanın sürecini anlatan Tavşancıl olay örgüsünü özetledi. Tavşancıl “İstanbul’da bir sitenin yönetim planında ‘hayvan beslenemez’ diye bir ibare olduğu ve gürültü yaptığı iddia edilen bir köpeğin tahliyesi için İstanbul Anadolu Adliyesi’nde dava açılıyor. O davada hakim bu ülkede 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanun, Evrensel Hayvan Hakları Bildirgesi ve Ev Hayvanlarının Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi olduğu gerekçesiyle, ve taraflar arası sözleşme mahiyetindeki yönetim planı İle yasalara aykırı düzenleneme yapılamaz. Hayvanın rahatsızlık verdiği ancak mahallinde keşif yapılıp tespit edildikten sonra verilebilir. Ancak hayvanın sadece varlığı tahliye sebebi olamaz diyerek, hakim davayı reddetti” ifadelerini kullandı. Tavşancıl sürecin devamına ilişkin “Yargıtay 18. Hukuk Dairesi bu kararı bozdu. Ancak yerel mahkeme haklı ve hukuka uygun kararında direndi. Bunun sonucunda dosya, Yargıtay Hukuk Genel Hukuk Kurulu’na taşındı. Kuruldan çıkan karar ise; ‘yönetim planı, her şeyin üzerindedir’ şeklinde oldu” sözlerini kullandı.