Gaziantep’te fırın, kasap ve bakkal dükkânları genellikle yan yanadır. Bu aslında bir zaruretten doğmuş, ayrılmaz üçlüdür. Gaziantep yemeklerinin bir kısmı ev mutfağında hazırlanır ve pişirilir. Bazıları da tanıdık kasaba sipariş verilerek fırında pişirtilir.
Özellikle Antepli Hanım evde genel bir temizlik yapmış, yemek yapmaya vakit bulamamışsa eğer, kalabalık sayıda misafir ağırlanacaksa, hanımlar hamamdan dönmüş yemek yapacak mecalleri kalmamışsa… Düğün, sünnet, çeyiz, taziye evlerindeki toplu yemek ikramlarında, il dışında okuyan çocuğunun Antep yemeklerine olan özlemini bir nebze gidermek için kasaba yemek sipariş verilerek yemek tedarikine gidildiğine sıkça rastlanılır.
Gaziantep’te, özellikle mevsiminde balcanın, domatesin, biberin bol olduğu dönemlerde sebze yemekleri daha fazla tüketilir. Fırında pişen sebze ve tepsi yemeğin lezzeti de daha bir başka olur. Bu da bazı yemeklerin ev dışında yaptırılmasının bir başka nedenidir.
Mesela bir yaz günü evin erkeği mahalle kasabına gider veya arar; “bana 5 kişilik, bir tepsi balcan kebabı hazırla usta, akşam beş de alacağım” der. Mevsim kış ise soğan kebabı sipariş verir. Kasap kendisine verilen siparişe göre malzeme kendisinde varsa yemeği hazırlar, yoksa hemen yanı başındaki bakkaldan gerekli sebzeyi alır, etini çeker, tepsiye dizer, komşusu olan fırına teslim eder.
Ya da biri çıkar “ustam acı baa 20 lahmacun hazırla , akşam gelip alıcım” der. Kasap yine domatesi, biberi maydanozu, sarımsağı alır, temizler, eti çeker, lahmacun içini hazırlar, kasaba teslim eder. Kasap, fırına teslim ettiği yemeğin teslim alınacağı saati mutlaka belirtir. Pişen balcan, soğan kebabı, tava ise tepsiyle, lahmacun ise destelenmiş halde teslim edilir, ücreti alınır.
Gazianteplinin ev dışında yemek yaptırması Anteplinin tembelliğinden değildir. Gaziantepliler pratik bir o kadar da damak tadına önem veren ,ağızlarının tadını bilen insanlardır.
Bazı yemeklerin (lahmacun, tava, balcan kebabı, soğan sarımsak kebabı, söğürme v.b gibi ) evde pişirilmesi meşakkatli, pişirilse bile fırında odun ateşinde pişenin tadını vermediğinden dışarıda yemek yaptırmayı tercih eder.. Ayrıca Anteplinin kasaba sipariş vererek, ya da eliyle hazırlayıp fırında yemek yaptırmasının nedeni; hazırlanmasında pratiklik, pişirilmesindeki kolaylık, istenilen tadı vermesindendir. Fırında yemek pişirtme şekli oldukça eskidir. Antep mutfağının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu nedenle kasabın olduğu yerde bakkal, fırının olduğu yerde kasap mutlaka olur. Bu üçlü birbirinin çözüm ortağı, birbirini tamamlayan mesleklerdir.
Yorumlar