İnsanların doğdukları andan itibaren içinde var oldukları sistemlerden biri olan ailenin çekirdeğini "evlilik" oluşturmaktadır. Evlilik sosyal hayatın ana şekillerinden biridir farklı cinsten iki kişinin nikah bağıyla bir araya gelmesiyle kazanılan kutsal bir kurumdur.

Yaşayan ve gelişen bir birim bir kurum olarak ailenin yerine getirmekle yükümlü olduğu sorumluluklarının gerçekleşmesinde ortaya çıkacak ani gelişimsel krizler ya da günlük basit değişiklikler ailenin fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmemesine ve üyelerinin yaşamında sorunların doğmasına neden olabilmektedir.

Pekala bu dengeyi bu krizi nasıl çözeceğiz ya da bu çıkmazdan nasıl çıkacağız sorularına cevap olarak, önce ailenin sistem olarak kendi gücüne ve işlerliğine güvenmesi ve inanması oldukça önemlidir.

Öncelikle "problem çözme" Etkili aile fonksiyonları göz önüne alındığında ailenin sorunlarıyla baş edebilme, karşılaşılan güçlüklerin üstesinden gelebilme kapasitesini iyi ifade edebilmek oldukça önemlidir.

Problemler genelde:

Günlük problemler: Yeme içme, barınma giyinme gibi ihtiyaçların karşılanmasıyla ilgili problemler,

Duygusal problemler: Kızgınlık, Öfke, depresyon, vb. duygu ve hislerle ilgili problemler.

Bu fonksiyon, haftalık yiyecek alışverişinin yapılmasında ortaya çıkabilecek günlük bir probleme ilişkin olabileceği gibi yeni bir eve taşınmak ya da çocuk için okul seçiminde farklı beklentilerden kaynaklanabilecek daha karmaşık sorunlarla baş edebilme becerisiyle ilişkili olabilir. Aile içinde problem çözmenin aşamalarını ve evliliğimizi kurtaracak sihirli dokunuşları öğrenmek ve uygulamanın gerekli olduğunun altını çizmek isterim.

Aile içinde etkili problem çözmenin aşamaları şunlardır:

Problemi belirlemek,  

Problemle ilgili uygun kişiyle iletişim kurmak,

Alternatif çözüm üretebilmek için uygun yapıyı oluşturmak,

Alternatiflerden birinde karar kılmak,

Seçilen alternatif ile harekete geçmek,

Başarıya ulaşıldığında sonucu izlemek,

Problem çözme sürecinin etkililiğini değerlendirmek,

İnsanlar sorun çözmeyi, sağlıklı kararlar vermeyi bazen stresli bulurlar. Ancak unutulmamalıdır ki tarafların, sonucundan doyum sağladıkları sorunlar gerçekten çözülmüş demektir.

                                                                                                                         UZMAN AİLE DANIŞMANI Dilek Avuk