Otizm, yaşam boyu süren ve kişinin iletişim kurma, etkileşimde bulunma ve bilgiyi işleme biçimini etkileyen bir durumdur. Otizm tanısı genellikle uzman gözlemi ile konulur ancak bazı durumlarda çocuklar dört yıla kadar tanı konulmayabilir. Laboratuvar testleri genellikle gerekli olmasa da, dışkı örneklerinin analizi tanıya yardımcı olur.

Çalışmaya Katılmayan Uzman Görüşü Alındı

Çalışmaya katılmayan beslenme ve mide-bağırsak sağlığı konusunda bağımsız danışman Dr. Elizabeth Lund, "Dışkı örneklerinin analizinin tanıya yardımcı olabileceği fikri çok heyecan verici, çünkü şu anda değerlendirilmeyi bekleyen çok sayıda çocuk ve yetişkin var. Mevcut süreç çok uzun ve doğru tanı koyabilecek şekilde eğitilmiş psikolog, psikiyatrist gibi klinisyen eksikliği var." şeklinde konuştu.

Hong Kong Çin Üniversitesi'nden Siew Ng ve ekibi, 1 ila 13 yaş aralığındaki, otizm spektrum bozukluğu olan ve olmayan 1.627 çocuktan alınan dışkı örneklerini inceledi. Araştırma, bağırsak mikrobiyomunun belirli bakteriyel ve bakteriyel olmayan bileşenlerinin OSB'ye katkı sağlıyacağı gözlemlendi.

Mide Ekşimesi Neden Oluşur ve Ne İşe Yarar? Mide Ekşimesi Neden Oluşur ve Ne İşe Yarar?

Mikrobiyomun Bileşenleri Değişiyor

Araştırmacılar, diyet, ilaç kullanımı ve diğer sağlık koşulları gibi faktörleri de dikkate alarak, OSB'li çocuklarda mikrobiyomun çeşitli bileşenlerinin değiştiğini belirledi. Tek bir bileşene odaklanmak yerine, tanıyı daha doğru hale getiren 31 farklı mikrop ve işlevi temel alan bir model geliştirdiler. Bu model, otizmin teşhisinde yeni bir kapı olabilir.

Daha Fazla Çalışmaya İhtiyacı Duyuluyor

Araştırma sonuçlarını Nature Microbiology dergisi yayımladı. Bu buluş, otizm tanısında bağırsak mikrobiyomunun rolünü daha iyi anlamak için yapılan çalışmalara yeni bir perspektif kazandırdı. Araştırmacılar, mikrobiyomun otizme neden olup olmadığını veya otizmli çocuklarda gözlemlenen farklılıkların diyet farklılıkları veya diğer çevresel faktörlerden mi kaynaklandığını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Haber Merkezi