Bir meta analize göre bir insanın karşısındakinin yalan söyleyip söylemediğini doğru biçimde tahmin etme oranının yüzde 54 olduğu görülüyor ki bu yazı-tura atmakla aynı oran. Birçok kültürde gözleri kaçırma, parmaklarla oynama, kekeleme gibi davranışların yalan belirtisi olduğu ve kişiyi ele verdiğine dair bir kanı var.

Birçok kişi, en iyi çözümün kandırmacayı daha iyi tespit edecek çözümler geliştirmek olduğuna inanır. Genel kanıya göre yalan söyleyen insanlar davranışlarından veya söyleme tarzlarından tespit edilebilir.

Yalanları tespit etmek için belirli koşullar altında geliştirilen teknik bir cihazın bile tespit etmesi bile bazen zordur ve her üç tahminden biri yanlış olabilir. İnsanlar genellikle pohpohlama kisvesine bürünmüş yalanları tespit etmekte başarısız olurlar. Patronunuz terfi etmek üzere olduğunuzu söylüyor, tedarikçiniz siparişinize öncelik vereceğine yemin ediyor vb.

Becerikli müzakereciler, sorulara gerçek cevaplar vermeyerek ve konuşmayı başka noktalara yönlendirerek çoğu zaman gerçeklerden kaçınabilirler. Ve biz bu tür hileleri tespit etmekte pek de usta değiliz. Dinleyici soruyu hatırlarsa bu hileden kaçınma olasılığı artar. Bu nedenle, bir müzakere sırasında masaya bir soru listesiyle gelip diğer kişinin yanıtlarını yazmak iyi bir uygulamadır. Her yanıttan sonra sorunuza gerçekten yanıt alıp almadığınızı kontrol edin. Anladığınızı düşündüğünüzde bir sonraki soruya geçin.

Usta yalancının öncelikle iyi bir belleği olması gerektiği söylenir, bir de gerçekle bağını sürdürebilmesi.