Çocuklarda okul fobisi nasıl geçer? Çocuklarda okul fobisi nasıl geçer?

Toplumda sıkça görülen mide ağrıları, özellikle yemeklerden sonra dayanılmaz hale gelebiliyor. Sindirimi zor yiyecekler hazımsızlığa ve ağrıya yol açabiliyor. Bazı yiyecekler sağlıklı olsa da mide üzerinde olumsuz etkiler yaratabiliyor. Uzmanlar, sindirimi zor olan yiyecekleri sıralayarak bu gıdalar hakkında uyarılarda bulunuyor.

MİDEDE DAYANILMAZ AĞRILARA NEDEN OLABİLİYOR

Sindirimi zor yiyeceklerin sık tüketimi, sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıkları ve stres; zayıf sindirim, şişkinlik, gaz ve mide bulantısı gibi sorunlara neden olabiliyor. Yemeklerden sonra mide ağrısı çekiyorsanız, yediğiniz yiyecekleri dikkatle seçmelisiniz. Sağlığa faydalı bu yiyecekleri tüketirken bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. Yiyecekleri yanlış pişirmek veya uygun olmayan saatlerde yemek, midenizde taş gibi bir ağırlık hissetmenize neden olabilir.

SÜT ÜRÜNLERİ KABIZLIK YAPAR MI?

Süt ve süt ürünlerinin sindirimi, içerdiği laktoz nedeniyle zor olabilir ve bu durum yaş ilerledikçe daha da belirgin hale gelir. Örneğin, çocuklar sütü daha kolay sindirebilirken, yaşlılar için kahvaltıda veya yatmadan hemen önce içtikleri bir bardak sütü sindirmek oldukça zor olabilir. Ayrıca, süt ürünlerinin başka yiyeceklerle birlikte tüketilmesi, şişkinlik, kramplar ve mide yanmasına yol açabilir. 

Aynı durum peynirler, özellikle tam yağlı olanlar için de geçerlidir. Eğer az yağlı peynirleri tercih ediyorsanız, kahvaltı için iyi bir seçenek olabilirler, ancak fazla miktarda tüketilmemelidir.

Araştırmalar, birçok kişinin onsuz güne başlamayı hayal bile edemeyeceği bir besin olan kahvenin, kafeine karşı toleransımızı artırdığını gösteriyor. Uzmanlar, uyandığımızda vücudumuzun kortizol ürettiğini ve kahvenin bu süreci bozabileceğini belirtiyor.

Günlük ideal kahve tüketimi, birçok çalışmanın konusu olmuştur. Bazı doktorlar, kahvenin türüne bağlı olarak altı ila sekiz fincan arasında tavsiyede bulunurken, diğerleri vücudunuzu ve alışkanlıklarınızı dinlemenizi önerir. 

Fasulye, bol miktarda lif içerir ve genellikle şişkinlik, kramp ve mide bulantısına neden olan besinler arasındadır. Gece geç saatlerde tüketildiğinde, uyanıklığı ciddi şekilde artırabilir ve etkili bir uyku düzenini bozabilir. 

Et, birçok besin maddesi için mükemmel bir kaynaktır, özellikle B grubu proteinler ve vitaminler açısından zengindir. Ancak, kırmızı etin hazırlanma yöntemine bağlı olarak sindirim sistemi için zorlayıcı olabilecek maddeler içerdiği unutulmamalıdır. Kızarmış veya kızartılmış etin tüketilmesi, mide sağlığı için bile büyük sorunlar yaşatabilir. Akşam saatlerinde et tüketilmesi, şişkinlik ve kramplara sıkça sebep olabilir.

Beyaz pirinç, yavaş ve sindirimi zor olan karmaşık karbonhidratlar içerir. Doğru, yüksek enerji içeriğine sahiptir ve tokluk hissi sağlayabilir. Ancak, sindirimi uzun süren bir yiyecek olmasından dolayı, akşam yemeği olarak tüketilmemelidir. 

Çoğu insan, kahvaltıda yulaf ezmesine muz ekleyerek fazladan enerji alacaklarını düşünür. Ancak, aç karnına tüketilen muzun sindirimi daha zor olduğundan, beklenenin aksine bizi yorgun hissettirebilir. İrritabl bağırsak sendromu olan kişilerde, muzu ilk öğün olarak tüketmek, şiddetli ishal gibi ciddi bir reaksiyona yol açabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ