Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin iş birliğinde 14-22 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek GastroAntep Kültür Yolu Festivali süresince Gaziantep, 9 gün boyunca birbirinden farklı etkinlik ve deneyimlere ev sahipliği yapacak.

DOLU DOLU BİR PROGRAM SUNACAK

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin onuncu durağı Gaziantep olacak. Tarihî İpek Yolu’nun üzerinde bulunan, Anadolu tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, mimarisi, doğası ve benzersiz yemekleriyle gelen herkesi kendine hayran bırakan kadim şehir Gaziantep’te düzenlenecek Festival ile Gaziantep’in sahip olduğu değerler daha da görünür kılınacak. Festival, Gaziantep’in benzersiz mutfak kültürünü tanıtmakla kalmayacak, aynı zamanda geniş kapsamlı kültürel ve sanatsal etkinliklerle katılımcılarına dolu dolu bir program sunacak.

14-22 EYLÜL 2024 TARİHLERİ ARASINDA

Bu yıl ikinci kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasında yer alan Gaziantep, 14-22 Eylül 2024 tarihleri arasında konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek. Şehrin çeşitli noktalarında bulunan farklı mekanlardaki etkinliklerde sanatçıların sanatseverlerle buluşacağı GastroAntep Kültür Yolu Festivali 14 Eylül Cumartesi günü Festivaller Parkı- Harikalar Diyarı’nda gerçekleşecek açılış programıyla başlayacak.

 Gastroantep Kültür Yolu Festi̇vali̇ 14 Eylül’de Başliyor (1)GASTRONOMİ BAŞROLDE OLACAK

GastroAntep Kültür Yolu Festivali birbirinden ünlü isimlerle söyleşiler, paneller ve düzenlenecek workshoplar ile çeşitli etkinliklere sahne olacak. Açılış konuşmalarıyla başlayacak Festival programı kapsamında ilk gün Vahap Munyar moderatörlüğünde Mehmet Tuncay, Yıldırım Ahmet, Fikret Kileci, Halit Acar, Mahsum Altunkaya’nın katılacağı ‘’Gaziantep’te Gastronomi Sektörüne Yapılacak Yatırımlar, Girişimcilik Fırsatları & Yeni Ekonomik Modeller’’ paneli düzenlenecek. ‘’Turizm ve Gastronomi Sektöründe Yerel Destinasyonların Ulusal & Uluslararası Pazarlardan Pay Alması için Uygulanacak Ekonomik Modeller’’ paneli ile devam edecek açılış programı ‘‘Workshop Re-Thinking Fine Dining Leftovers- Alexandros Tsiotinis’’, ‘’Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ile Söyleşi’’, ‘’Arda Türkmen ile Söyleşi & Workshop’’, ‘’Workshop-Miller Prada’’, ‘’Mutfakta Ata Mirası Projeleri ile Geleneksel Yemeklerin Markalaşması & Ekonomik Değer Yaratma Potansiyel’’ paneli, ‘’Workshop Mediterranean Nomad Chef-Ernesto Ventós’’, ‘’Türk Mutfağı'nın Miras Restoranları ‘'Gelenekten Geleceğe’’ paneli, ‘’Somer Sivrioğlu ile Söyleşi’’, ‘’Dilara Koçak ile Söyleşi‘’, ’’Hürriyetin Gözüyle Gaziantep Turizm & Gastronomisine Bakış’’, ‘‘Workshop-Özge Şahin’’, ‘’Sürdürülebilir Gıda Üretimi: Doğa ve Çevre Üzerinde Olumlu Etkileri Olan Tarım Yöntemleri ve Gıda Üretim Teknikleri‘’ paneli  ile devam edecek.

ÇEŞİTLİ ETKİNLİKLER DÜZENLENECEK

Festival kapsamında ayrıca ‘’Gaziantep'in Coğrafi İşaretlerinin Yerel Üreticiler, Bölge Ekonomisi & Kültürü Üzerindeki Katkıları’’ paneli, ‘‘Workshop (The Versatility of Rice with the Territory-Luis Valls Rozalén)’’, ‘’Workshop-Memet Özer’’, ‘’Geleneksel Mutfak Mirasının Korunmasında Kamu & Özel Sektör İşbirlikleri’’ paneli, ‘’Workshop-Luigi Taglienti (The Perception of a Moment)’’, ‘’Gelenekten Geleceğe Gaziantep Yemekleri & Yerel Lezzetlerin Korunması‘’paneli, ‘’Workshop-Paolo Griffa (Technic from Pastry to Cooking)’’, ‘’Gaziantep'in Gastronomik Mirasının Uluslararası Arenada Tanıtılmasında Ödüllü Şeflerin Rolü & Katkılarının Ekonomik Sonuçları’’ paneli, ‘’Workshop-Willem Hiele’’, ‘’Mehmet Yalçınkaya ile Geleneksel Lezzetlerin Küresel Pazar ve Trendler Üzerindeki Etkisi’’ söyleşisi, ‘’Workshop-Rafet İnce’’ ‘’Workshop-Sahrap Soysal’’, ‘’Gaziantep’in Küresel Pazardaki Rolü & Yerel ve Uluslararası Stratejik Ortaklıklar'ın Şehir Ekonomisine Katkısı’’, ‘‘Ömür Akkor ile Sürdürülebilir Malzeme Seçimi & Sıfır Atık Stratejileri’’ söyleşisi, ‘’Atık Su- Claudio Chinali’’, ‘’Workshop-Jerez and Duende’’, ‘’Workshop-Türev Uludağ’’, ‘’Gastronomide Dijitalleşme & Dijital Menü Planlama Araçlarının İşletme Kârlılığı Üzerindeki Etkileri’’ söyleşisi, ‘’Hellim Peyniri ile Workshop’’ etkinlikleri gerçekleşecek.

Gastroantep Kültür Yolu Festi̇vali̇ 14 Eylül’de Başliyor (6)GAZİANTEP KONSERLERLE COŞACAK

 Festival süresince şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerde Gaziantepliler doyasıya eğlenecek. Gaziantep Festival Park Sahne’ye kurulacak ana sahnede, Emircan İğrek, Simge, Bengü, Gökhan Türkmen, Murat Boz, Haluk Levent, Buray, Berkay, Dedublüman sevenleriyle bir araya gelecek. Kalbi Antep (Şıh Meydanı) ise ‘’Necip Karakaya’’, ‘’Adı Güzel Kendi Güzel Muhammed’’, ‘’Feyzullah Çelebi’’, ‘’Grup Dergah’’, ‘’Abdurrahman Önül’’, ‘’Rahmi Olcay’’, ‘’Umut Mürare’’, ‘’Savaş Talha’’, ‘’Bekir Köse & Osman Egin’’, ‘’Grup Hayber’’ konserlerine ev sahipliği yapacak.

‘’Selam Sana Anadolum-Hülya Süer’’, ‘’Ensemble-Ümit Yılmaz’’, ‘’Müslüm Gürses Şarkıları’’, ‘’Senfoni ile Bektaşî Nefesleri’’, ‘’Yüzyılın Türküleri - Şükriye Tutkun’’, ‘’Bahadır Özüşen ile Alaturka Sefası’’, ‘’Oğuz Aksaç’’, ‘’Mithat Körler Boğaziçi Orkestrası ile 70’ler, 90’lar ve En Yeniler’’ konserleri Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde dinleyicileriyle buluşacak. ‘’Anjelika Akbar’’, ‘’Canan Anderson’’, ‘’Tuluyhan Uğurlu’’ dinletileri Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde, Ankara Devlet Türk Halk Müziği Korosu ve Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği ve Sıra Gecesi Topluluğu’nun ‘’Baraklar, Hoyratlar ve Türküler’’ konseri, ‘’Ercan Polat’’ konseri Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde ve ‘‘Türküler ile Zeugma Türk Halk Müziği Dinletisi’’ ise Zeugma Mozaik Müzesi’nde müzikseverlerle buluşacak.

Gastroantep Kültür Yolu Festi̇vali̇ 14 Eylül’de Başliyor (3)

ŞEHRİN DÖRT BİR YANI SERGİ ALANI

 

Şehrin farklı noktalarında dijital sanattan geleneksel sanatlara zengin içerikleriyle birçok sergi sanatseverlerle buluşacak. ‘’Kelimeler ve Renkler’’ İskender Pala Romanları Sergisi ve  ‘’Taştan Kağıda&Saraydan Sanata’’ Tezhip Sergisi Kahraman Emmioğlu Kültür Merkezi (Eski Adliye Binası)’nda, ‘’Vincent Van Gogh ile Birlikte Zeytin Ağacının Gölgesinde’’ Sergisi Şehitkamil Sanat Galerisi’nde, ‘’Evvel Zaman İçinde’’ Masal Sergisi  Ömer Ersoy Kültür Merkezi’nde, Eskizden Piksele Dijital Sanat  “Anatolia Edition” Sergisi Pür Sefa Hanı’nda, ‘’Besmele-i Şerif Hat Sergisi’’ ve Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlük  mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen Hanzala karakterlerinden oluşan ‘’Naci El-Ali'den Hanzala’’ Sergisi Gaziantep 25 Aralık Panorama Müzesi’nde, ‘’Osmanlı Arşivinde Halep: Hatırladıkça Biz Oluruz’’ Sergisi Gaziantep Şehir Tiyatrosu Onat Kutlar Salonu Fuaye’de, ‘’Kaçış Yok’’, yakın zamanda kaybettiğimiz usta sanatçı Büşra Yurtseven’in ‘’Huzme’’ Sergisi ve ‘’Zeugma Antik Kenti Kazıları Dijital Fotoğraf Sergisi’’ Zeugma Mozaik Müzesi’nde, ‘’Türkiye’nin Güzellikleri Fotoğraf Sergisi’’ Balıklı Meydanı’nda görülebilecek.

SANATLA DOLU GAZİANTEP  

Halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya, popüler müzikten dünya ezgilerine ve tiyatroya kadar geniş bir yelpaze ile Gaziantepliler belirlenen festival alanlarında sahne performansları ile buluşacak. Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festivalde yer alacak.

Gastroantep Kültür Yolu Festi̇vali̇ 14 Eylül’de Başliyor (2)

Mersin Devlet Opera ve Bale sanatçılarının ‘’Senfonik İncesaz’’ konseri Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde, ‘’La Traviata G. Verdi (Rejili konser)’’, ‘’Muhteşem Gatsby G. Gershwin’’ bale temsili ve ‘’Bremen Mızıkacıları-F. J. Breuer’’ çocuk müzikali Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde sanatseverlerle buluşacak.

Devlet Tiyatrolarımızın önemli temsilleri; Yüzyıllık Destan “Ateş” ve Yüzyıllık Destan “Savaş”, ‘’Kadınlar, Filler ve Saireler’’, ‘’Fareler ve İnsanlar’’, ‘’Kral Olmak İstemeyen Aslan’’, ‘’Otoban Köpekleri’’, ‘’Donör’’, ‘’Kapıların Dışında’’, ‘’Masal Yolu’’ tiyatro oyunları Gaziantep Devlet Tiyatrosu Şehitkamil Sahnesi’nde festival kapsamında izlenebilecek. ‘’Uçtu Uçtu Hezarfen’’ ve ‘’Entrikalı Dolap Komedyası‘’ Gaziantep Şehir Tiyatrosu Onat Kutlar Sahnesi’nde sanatseverlerle buluşacak. ‘’Filistin Hakkında Konuşmalıyız’’ tiyatro oyunu Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşecek.

ÜNLÜ İSİMLERLE SÖYLEŞİLER DÜZENLENCEK

Festival süresince birbirinden önemli isimler düzenlenecek söyleşilerde dinleyicileriyle bir araya gelecek. Türk Sinemasının önemli isimlerinden Serdar Gökhan söyleşi programıyla sevenleriyle buluşacak. ‘’Züleyha ile Sınırsız Sohbetler’’in konuğu Beyhan Budak olurken ‘’Sabiha Doğan & Merve Aydın’’, ‘’Sevgi Deniz & Selçuk Tokaç’’, ‘’Sevda Türküsev & Işıl Açıkkar’’, ‘’Senai Demirci & Alper Kış’’, ‘’Dosta Doğru ile Nihat Hatipoğlu’’, ‘’Esra Elönü & Hasan Kaçan’’ ‘’Hilal Koçyiğit ile Sözle Özün İzinde’’ Yazar buluşması, ‘’Geleceğe Miras Projesi Konuşmaları: Prof. Dr. Kutalmış Görkay ve Prof. Dr. Atilla Engin’’ söyleşisi ve ‘’Kaçakçılıkla Mücadele Konferansı’’, ‘’Kaçakçılıkla Mücadele Söyleşisi’’,  "İlaçsız Yaşam" konusuyla Dr. Ümit Aktaş ile Söyleşi ve ‘’Gençlerle Başbaşa’’ başlığıyla Hop Dedik Ayhan & Mehmet Aydın’’, Ömer Başdoğan ile Gazeteci Mehmet Akif Ersoy farklı konulardaki söyleşileri ve konferanslarıyla Gazianteplilerle bir araya gelecek.

DOLU DOLU ETKİNLİKLER YAPILACAK

Festivalin ilk günü Festival Park’ta gerçekleşecek FotoMaraton etkinliği ile başlayan Festival dolu dolu içeriğiyle 9 gün boyunca sanatseverleri kültür sanatla buluşturacak. Gaziantep Sanat Kulübü’nde; ‘’Heykel Performans Gösterimi’’, ‘’Heykel Workshop ve Sergisi’’, ‘’Resim Workshop ve Sergisi’’, ‘’Mum Workshop’’ düzenlenecek. Ahmet Sel Söyleşisi ve FotoMaraton Ödül Töreni- Gaziantep Şehir Tiyatrosu Onat Kutlar Sahnesi’nde gerçekleşecek. Alagöz Kültür Sanat tarafından Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi’nde “Destanların Dansı” temsili sahnelenecek.

Gastroantep Kültür Yolu Festi̇vali̇ 14 Eylül’de Başliyor (4)

ÇOCUK KÖYÜ FESTİVAL PARK’DA

Festival Park’a kurulacak olan birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” ile çocuklar gönüllerince eğlenecek. Çocuk Köyü Festival Park’da çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuklarla olacak.

18-19-20 Eylül tarihlerinde de Şahinbey Kongre ve Sanat Merkezi’nde “TURSAK 20.Çocuk Filmleri Festivali” düzenlenecek. Festival kapsamında film gösterimleri, atölyeler ve birçok diğer etkinlik çocuklarımızla buluşacak. Altın Gaga ve Macera Çetesi, Yazarlık Atölyesi-Derem Çıray, Cesur Balina Katak, Oyunculuk Atölyesi-Pembe Keçeci, Kardeş Takımı, Süper Maymun Shimmy, Dijital Medya İçerik Atölyesi-Fester Abdü, Benim Uçan Dev Maceram, Oyunculuk Atölyesi-Hilal Anay, Benim Tatlı Diş Perim, Cesur Balina Katak, Yaratıcı Yazarlık Atölyesi-Etem Caner Karaüç, Kardeş Takımı, Yönetmenlik Atölyesi-Ecem Anay, Karlar Kraliçesi ve Prenses gösterimleri gerçekleşecek.

Zeugma Mozaik Müzesi’nde; ‘’Karagöz Yüzsüz Deli Hırsız" Gölge Oyunu gösterimi, “Çocuklara Masallar”, "Kültür Koruyucuları Eğitim ve Etkinlik Atölyesi", “Müze Teşhirinde Çocuklara Drama Etkinliği”, ‘’Çocuklarla Mozaik Yapma Etkinliği’’ çocuklarla buluşacak. Münif Paşa İl Halk Kütüphanesi’nde de “Meryem Kurt ile Ben de Çiziyorum” Atölyesi gerçekleşecek. Gezen Sinema etkinliği Festival süresince sırasıyla; Nurdağı, Oğuzeli, Karkamış, Nizip, Yavuzeli ve Araban ilçelerimizde çocuklarımızla buluşacak.

450 yıllık camide ney dersi 450 yıllık camide ney dersi

FESTİVALDE 21 FARKLI LEZZET DURAĞI

Gastronomik zenginliği ve coğrafi işaretli ürünleriyle de öne çıkan Gaziantep’te ‘Festival Lezzet Durağı’ olarak 21 farklı nokta belirlendi.  GastroAntep Kültür Yolu Festivali Lezzet Durakları’nda yerli ve yabancı ziyaretçiler asırlara dayanan lezzetleri hikayesiyle, malzemesiyle deneyimleme ve keşfetme imkanına sahip olacak.   

Kaynak: HABER MERKEZİ