Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada ‘’İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Bakanlığımız adına yaptığımız tüm çalışmalar ilimizde tüketici bilincini arttırmak, güvenilir gıdanın üretilmesini ve halkımızın güvenilir gıda tüketmesini sağlamak içindir. Bu kapsamda İl ve ilçe Müdürlüğümüz bünyesinde gıda denetim ve kontrol hizmetleri için aktif 81 Gıda Kontrol Görevlisi personel ile 20 özel teknik donanımlı araç hizmet vermektedir.

Karayılan1

İlimizde kayıtlı olarak 17.942 gıda ve yem işletmesi faaliyet göstermekte olup bu işletmelerden 4120 tanesi üretim alanında faaliyet göstermekte iken 13.822 tanesi de satış ve toplu tüketim alanında faaliyet göstermektedir. 2023 yılında 29.200, 2024 yılı ilk 9 ayında ise bu işletmelere toplam 21.764 denetim yapılmıştır. Bu denetimlerde toplam 1412 işletmeye hijyen konusunda eksikliklerini gidermesi için süre verilmiştir. Verilen süre sonunda eksikliklerini gidermeyen işletmelere idari para cezası uygulanıp faaliyetleri askıya alınmıştır.

2023 yılında 2246 adet numune alınmış olup, bu numunelerden 136 tanesi olumsuz sonuçlanmıştır. 2024 yılında ise 1832 adet numune alınmıştır. Alınan bu numunelerden 134 tanesi olumsuz sonuçlanmıştır. Olumsuz olarak sonuçlanan numunelerde işletmelere analiz sonucunda ortaya çıkan duruma göre 3 farklı işlem uygulanmaktadır.

1.    İnsan sağlığını tehdit eden bir durum yok sadece Türk Gıda Kodeksine aykırılık söz konusu 146.337 TL idari para cezası uygulanıp ürünleri piyasadan toplatılmaktadır.

2.    İnsan sağlığını tehdit eden bir durum yok ancak işletme insanları yanıltacak şekilde taklit-tağşiş yapıyor. İşletmenin cirosuna göre en düşük 262.477 TL – en yüksek 5.249.641 TL idari para cezası uygulanıp ürünleri piyasadan toplatılmaktadır.

3.    İnsan sağlığını tehdit eden bir unsur tespit edilirse insanların sağlığını tehlikeye atmak suçundan Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmakta ve ürünleri piyasadan toplatılmaktadır.

Karayılan2-1

İdari yaptırımlarımız sadece numune sonucuna göre değil denetim esnasında tespit edilen hijyen eksikliği veya diğer olumsuzluklar için de uygulanmaktadır. Ayrıca hijyen şartlarına uymayan işletmelerin faaliyetleri koşulları uygun hale getirilinceye kadar durdurulmaktadır. 2023 yılında 451 işletmeye toplam 16.048.920 TL idari para cezası uygulanmış, 7 işletme hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. 2024 yılı içerisinde toplam 442 işletmeye toplam 19.356.462 TL idari yaptırım uygulanmış, 6 işletme hakkında da Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

Rutin denetimlerin yanı sıra taklit tağşiş şüphesi bulunan ürünleri üreten sektörlere yönelik denetimler sıklaştırılarak devam etmektedir. İlimiz gıda kontrol görevlilerince; 0530 843 5252 nolu whatsapp ihbar hattımıza, Alo 174 Gıda Hattına ve sosyal medya hesaplarımıza gelen ihbar ve şikayetler mesai mefhumu gözetilmeksizin en kısa sürede değerlendirilerek gerekli iş ve işlemler yapılmaktadır. “Sahte zeytinyağı üretimiyle mücadele” kapsamında gece denetimleri de dâhil olmak üzere, zeytinyağı sıkım tesisleri ve yağ dolum tesisleri sıklıkla denetlenmektedir. Bu kapsamda baskısız tenekelere pamuk yağı dolumu yaparak zeytinyağı adı altında piyasaya arz eden dolum tesislerinden 4 tanesi mühürlenerek üretim faaliyetleri durdurulmuştur.

Gastronomi şehri olan ilimizin tanıtımı açısından önemli bir konuma sahip olan baharat sektöründe de taklit tağşiş şüphesi bulunan ürünlere yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Yaptığımız denetimlerde pul biber ürününe domates posası, sumak ürününe buğday kepeği, fındık zarı, kırmızı havuç posası gibi atıkların hile amaçlı katıldığı tespit edilmiştir. Bu kapsamda 2023 ve 2024 yılı içerisinde yazılan idari para cezalarının büyük kısmı bu sektördeki işletmelere uygulanmıştır. Bununla birlikte işletmelerde piyasaya arz edilmek üzere üretilmiş 2023 yılında 100, 2024 yılında ise 200 tonu aşkın sahte baharat ürünlerinin imhaları gerçekleştirilmiştir.

CHP'li Öztürkmen’den dikkat çeken açıklamalar… CHP'li Öztürkmen’den dikkat çeken açıklamalar…

Gıda Kamuoyu Duyuru sistemi;

01.10.2024 tarihinde T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sn. İbrahim YUMAKLI’nın açıkladığı gibi Gıda Güvenliğinde yeni bir döneme girilmiş bulunmaktadır. Daha önceleri Bakanlığımız yıllık olarak listeler halinde taklit-tağşiş yapan firmaları yayınlarken, yeni dönemde halkın sağlığını tehdit eden veya gıdalarda taklit-tağşiş yapan firmalar anlık olarak Gıda Kamuoyu Duyuru sisteminde https://guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinden takip edilebilecektir. Burada iki ayrı şekilde firmalar görülecek olup birincisi insan sağlığını tehlikeye attığı için hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulanlar, ikincisi ise halkı yanıltacak şekilde taklit-tağşişli gıda üretip satanlar olarak görülebilecektir.

Bu kapsamda ilimizden Gıda Kamuoyu duyuru sisteminde yayınlanan 20 tane firmamız bulunmaktadır. Hala analiz süreci devam eden ve yayınlanmayı bekleyen 23 firma bulunmaktadır. Bu işletmelerin faaliyet alanları bitkisel yağ, baharat, bal, süt ve süt ürünleridir.  Yasal süreç tamamlanıp kesinleştiği takdirde Gıda Kamuoyu Duyuru sistemine yüklenecektir.

Bilinmelidir ki ‘’Güvenilir Gıda Sağlıklı Geleceğin’’ teminatıdır. Bu sebeple Halk sağlığına kast eden firma ve şahıslara yönelik denetimlerimiz devam etmektedir. Vatandaşlarımızdan dileğimiz etiketsiz, ambalajsız ürünlerden uzak durmaları, satın aldıkları ürünlerin etiketlerini- son tüketim tarihlerini mutlaka kontrol etmeleri yani Gıda Etiketi Okur-Yazarlığı konusunda bilinçli olmalarıdır. Bizlerde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak işini layıkıyla yapan firmalarımızın her zaman yanında olduğumuzun, hileye başvuran ve taklit tağşişli ürün üretenlerin peşinde olduğumuzu, gece gündüz baskın yapabileceğimizin bilinmesini isteriz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

BAKANLIK TARAFINDAN YAYINLANAN İŞLETMELER;

1-Muttehide Group Gıda İth.İhr.Ltd.Şti.(Domates salçasında yabancı madde tespiti)

2-Marangoz Baharat-Mehmet MARANGOZ (Kekikte Yabancı Madde Tespiti)

3-Nurkaya Gıda Tarım Ürn.İth.İhr.Ltd.Şti. (Kekikte Yabancı Madde Tespiti)

4-Elemeği Baharat Gıda Tarım Ürn.Ltd.Şti. (Taklit tağşişte 3. tekrar Sumakta boya tespiti)

5-Payam Baharat İth.İhr.San.Tic.Ltd.Şti. (Sumakta Boya Tespiti)

6-Başakagro İth.İhr.Gıda Ürn.Ltd.Şti. (Sumakta Boya Tespiti )

7-Doğa Baharat Prina Nak.Gıda İnş.San.Ltd.Şti.(Taklit tağşiste 3. tekrar Sumakta Boya Tespiti )

8-Özağbalık Baharat-Ahmet AĞBALIK (Sumakta Boya Tespiti)

9-Şekeroğlu Baharatçılık Gıda San.Tic.Ltd.Şti. ( Kekikte Yabancı Madde Tespiti )

10-Funda Baharatları Gıda San.Tic.Ltd.Şti. (Sumakta Boya Tespiti )

11-Arda Baharat-Özlem ALPDOĞAN (Sumakta Boya Tespiti)

12-Semsa Baharat Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. (Sumakta Boya Tespiti)

13-Kutluoğlu Süt ve Süt Ürünleri-Songül KUTLU (Yoğurtta nişasta tespiti)

14-Arifoğlu Baharat ve Gıda San.Ltd.Şti.-İSTANBUL (Pul kırmızıbiber boya tespiti)

15-Zahteroğlu Baharat Gıda San.Tic.Ltd.Şti. (Sumakta boya tespiti)

16-Nisatat Baharat-Safiye TAŞBAŞ (Sumakta Boya Tespiti)

17-Yeşil Dünyam Baharat-Ertuğrul KAYAR (Sumakta Boya Tespiti)

18-Şanlı Lider Gıda-Mesut ERGENE (Sadeyağda bitkisel yağ tespiti)

19-Sercan Gıda ve Yağ Sabun Tic.(Zeytinyağında farklı yağ tespiti)

20-Yesildunyam Baharat(Sumakta Boya Aranması)

‘’ ifadedeleri kullanıldı.

Kaynak: Barış Kaya