Çalışma hayatına atılma heyecanı taa çocukluktan başlar. “24-25 yaşlarına geleyim, kendi ayaklarımın üzerinde durayım da siz görün” dersiniz. İş yerine dair bazı hayaller kurarsınız falan ama iş aslında öyle değildir. İş yeri öyle bir ortam ki, kendimizi ifade ediş biçimimizden tutun da verdiğimiz tepkilere kadar hep kontrollü olmak durumundasınızdır. Gün içerisinde yaşanan rahatsız edici tavır veya söz ile karşılaştığınızda yeri geliyor tepki veremiyor, içimizden geçenleri yutup sindirmek durumunda kalabiliyorsunuz.
İş yerinde saygısızlık ile karşılaştığımızda dikkatli olmalıyız çünkü bu saygısızlık zamanla tekrarlayabilir, toksik çalışma ortamı oluşmasına kadar varabilir. Bazı insanlar bu tarz saygısızca hareketleri farkında olmadan gerçekleştirebilir. Örneğin özür dilemeden yaptığımız işi bölüyor ya da sürekli yardım isteyerek bizi yavaşlatıyor olabilirler. Fakat bazıları vardır ki, bu insanlar davranışlarının farkındadır ve bunu alay veya hakarete varacak kadar ileri gidip, bunları bilerek yaparlar.
Her iki durumda da iş yerinde yok sayılmak veya saygısızlık ile sınanmayı hoş görmemeliyiz. Böyle durumlarda ilk başta nezaketen alttan almaya çalışsak da zamanla iyi niyetimizin istismar edildiğini hissedebilir ve hassas hale gelebiliriz. Özgüven kaybı, öz saygının zedelenmesi ve hatta tükenmişlik sendromu gibi ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyecek sonuçlara bile yol açabilir.
Mobbing uygulanmasının temel amacı kişinin işinden istifa etmesini sağlamak, işinden uzaklaştırmak, bezdirmek ya da kişinin çalıştığı zamanlarda verimini düşürmek gibi sebeplerdir. Bazen işverenler bazense çalışma arkadaşları mobbing yoluna başvurarak kişiyi işinden bezdirmeye, uzaklaştırmaya ve kendi rızalarıyla işten ayrılmalarına sebep olmak için bu yola başvurmaktadırlar.
Genellikle en yaratıcı ve işinde en başarılı olan yetenekli ve etkin kişilerdir. Bu kişilerin daha çok mobbinge maruz kalmalarının sebebi diğer çalışanların bu kişiyi işyerinde kendi pozisyonuna tehdit olarak algılamalarıdır. Denetim otoriteleri mobbing için önemli bir hedeftir. Bunun sebebi denetim otoritelerinin çalışanların yaptıkları işleri kontrol etmeleri ve yanlışları varsa yaptıkları işi tekrardan yapmalarını söylemeleridir. Bu sebeple çalışanlar kendi aralarında plan ve iş birliği yaparak bu otorite grubunu zayıflatmaya, işten uzaklaştırmayı hedeflerler.
İş yerinde kendi yerlerini garanti altına almaktansa başka insanların ayaklarını kaydırma çabası içinde olan insanları asla anlamış değilimdir. “O benim yerime geçecek” kaygısı ya da korkusu kendi işini elinden almaya kadar götürebilir. Herkes işini doğru düzgün yapsa, böyle saçma sapan şeylere kalkışmasa belki de başarıyı o şekilde yakalayacaklar fakat başkalarının kendilerinden önde olmasına ya da daha başarılı olmasını o kadar hazmedemiyorlar ki kendi işlerinin aksaklığına sürekli bahane bulmadan edemiyorlar. Diyeceğim o ki “mobbing’e uğruyorum” dediğinizde bu eylemi sadece patronunuz gerçekleştirmez. İş yerinde sizleri çekemeyen insanlar da gerçekleştirebilirler. O yüzden siz işinizin yürüdüğüne bakın ve başarılarınıza odaklanın. Gerisi zaten bir şekilde çözüme ulaşıyor.