Sokak hayvanları ile ilgili tartışmalara AK Parti MKYK eski Üyesi ve Gaziantep eski Milletvekili Şamil Tayyar da katıldı. Sokak hayvanları ile ilgili konunun toplumsal ve siyasal kutuplaşmanın merkezine oturduğunu söyleyen Tayyar, “’Elbette sokakları terörize eden başıboş köpekler toplumsal bir sorundur ve mutlaka çözülmelidir. Ama çözüm, katliam olamaz. Naçizane önerim… Katletmeden çözmenin yolunu aramak, karar için parlamentoda geniş uzlaşı sağlamak’’ dedi.

Sahiplenilmeyen sokak hayvanlarının uyutulmasını ön gören yasa tasarısı ile ilgili tartışmalar gündemde. Tartışmalara katılan bir başka isim ise AK Parti MKYK eski Üyesi ve Gaziantep eski Milletvekili Şamil Tayyar oldu. Sosyal medya hesabı üzerinden önemli açıklamalarda bulunan Tayyar, tartışmaların yeni bir toplumsal ve siyasal kutuplaşmanın merkezine oturduğunu söyledi.

PARADİGMALAR ALT ÜST OLDU

Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Tayyar, ‘’Sokak hayvanları yeni bir toplumsal ve siyasal kutuplaşmanın merkezine oturdu. Stres yüklü fay hattı, bu kez iktidar/muhalefet arasından değil tüm partiler ve toplumsal katmanların tam ortasından geçiyor. Bu tartışmada tüm ideolojik paradigmalar alt üst oldu. İki cenahta da her partiden isimler var. İki tarafın da haklı sebepleri var ama derin fikri ayrılık, çözüme dair yöntemde yoğunlaşıyor.’’

KÖTÜ ÖRNEKLER YAŞANDI

Tayyar, ‘’Özellikle başıboş köpeklerin uyutulması konusunda. Öncelikle şunu ifade etmek isterim: Kültürümüzde tüm canlılara ‘yaratılanı yaratandan ötürü sevme’ anlayışıyla yaklaşılmış, can almak ‘yaradanın iradesine müdahale’ olarak görülmüş, onların da hukuku korunmuştur. Asya kültüründe ‘sofraya meze’ olmuş, batı kültüründe yeri gelmiş ‘parfüm/kimya sektörünün hammaddesi’, yeri gelmiş ‘cadı avının malzemesi’ haline getirilmiştir. Ortaçağ Avrupa’sında bir dönem tüm kediler katledilince fareler cirit atmış, veba salgını hortlamıştı. Az da olsa tarihimizde de hatırlamak istemeyeceğimiz kötü örnekler var. 1910’da İstanbul’daki 80 bin köpeğin toplanarak Sivri Ada’ya gönderilip burada aç susuz ölüme terk edilmesi gibi. Binlerce köpeğin ölüm çığlıkları o dönemin en trajik hadisesiydi. 2 yıl sonra yaşanan depremi, Balkan harbinin kaybını bu çığlıklara bağlayanlar bile olmuştu.’’

ÇÖZÜM KATLİAM OLAMAZ

‘’Elbette sokakları terörize eden başıboş köpekler toplumsal bir sorundur ve mutlaka çözülmelidir. Ama çözüm, katliam olamaz. Olacaksa… Gencecik kuryeyi delik deşik ederek katleden alçak, yavrusunun yanında hamile kadına tecavüz ederek katleden soysuz, 15 Temmuz gecesi polislere bomba yağdıran hain, Kızılay’ı kana bulayan terörist ve benzerleri katliama sebep gösterilen köpeklerden daha masum mu ki uyutulmaları düşünülmez. Unutulmasın, onlar da insanlar gibi birer canlı ve duyguları var. İnsanlar gibi aralarında can dostu olanı var saldırganı var. İnsanlar gibi üstün vasıfları yok elbette. Ama yaradanın emanetidir, bizler gibi tabiatın birer parçasıdır. Naçizane önerim… Katletmeden çözmenin yolunu aramak, karar için parlamentoda geniş uzlaşı sağlamak. İktidar ve muhalefetin mutabakatı sağlanırsa yeni bir kutuplaşmaya yol açmadan çözüm bulunacağı kanaatindeyim’’ ifadelerini kullandı.