Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye'nin yüksek deprem potansiyeline sahip olduğunu ve ülkenin aktif fay hatlarıyla dolu olduğunu belirtti.

Özmen, depremlerin tüm parametrelerinin kaydedilerek gelecekteki sismik aktivitelerin tahmin edilmesine yönelik veri analizi yapıldığını ifade etti.

Doç. Dr. Özmen, 2024'ün ilk yarısında gerçekleşen depremlere dair aylık verileri şöyle sıraladı:

Ocak ayında 3,409 deprem, Şubat ayında 3,207 deprem, Mart ayında 3,017 deprem, Nisan ayında 2,697 deprem, Mayıs ayında 2,730 deprem, Haziran ayında 2,283 deprem, Toplamda, ilk altı ayda en çok sismik aktivite Ocak ve Şubat aylarında görüldü ve günde ortalama 95 deprem yaşandı. Bu depremler sonucunda bir kişi yaşamını yitirdi, 7 kişi yaralandı.

18 Nisan'da Tokat, Sulusaray'da meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem, dönemin en şiddetli sarsıntısı olarak kayıtlara geçti. Bu depremde 20 ev ve iki minare yıkıldı, 283 bina hasar gördü, Yozgat'ta ise bir bina yıkılırken 169 bina hasar aldı.

Gaziantep'te iki tırın çarpıştığı kazada bir kişi hayatını kaybetti Gaziantep'te iki tırın çarpıştığı kazada bir kişi hayatını kaybetti

Türkiye'de En Çok Deprem Olan Şehir

Deprem aktivitesi en yüksek olan il Malatya oldu ve 3,078 depremle listenin başında yer aldı. Malatya'yı sırasıyla Kahramanmaraş, Muğla, İzmir, Adıyaman ve Çanakkale takip etti.

Özmen, geçtiğimiz yıl düzenlenen deprem şuralarına değinerek, bu toplantıların yeniden yapılarak mevcut durumun ve çözüm yollarının değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, afet yönetimine dair yasal düzenlemelerin güncellenmesinin önemine işaret etti ve 7269 sayılı Kanun'un günümüz koşullarına uygun hale getirilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi