Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan uyku miktarı günde 5-10 saat arasında değişse de genetik faktörler de dahil olmak üzere yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak ortalama bir yetişkinin 6-8 saat uykuya ihtiyacı vardır. Ayrıca yüksek kaliteli uyku, daha az uyuyan kişilerin daha fazla uyuyanlara göre daha rahat hissetmelerinin bir nedenidir. Çok ileri yaşlarda vücut fonksiyonları yavaşladığından ve gündüz hareketliliği azaldığından uyku süresi kısalır. Stresli olan ve uzun süre can sıkıntısından kurtulamayan kişilerin daha çok uyuduğu, hayata olumlu, iyimser, neşeli bakan ve iç huzuru olan kişilerin ise daha az uykuyla yetindiği gözlemlendi.

Düzensiz, kalitesiz ve yetersiz uykunun ardından sağlıklı bir kahvaltı yapmaya bile vakit ayırmadan günlük rutinimize başlıyoruz. 7 saatlik kaliteli uykunun ardından güne erken başlamanız gerekir. Araştırmalar, iyi bir gece uykusu çeken ve güne doyurucu bir kahvaltıyla başlayan insanların, evden aç karnına çıkanlara göre daha üretken, üretken, daha mutlu ve hatta daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Obeziteyle mücadele ettiğimizde ya da fazla kilolardan kurtulmak istediğimizde aklımıza ilk gelen şey düzenli beslenme, sıkı diyet ve egzersizdir. Düzenli uyku sıklıkla gözden kaçırılır. Ancak sağlıklı bir şekilde kilo vermek için yeterli ve kaliteli uykunun yanı sıra dengeli beslenmenin de kilo kaybına yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Az uyuyan kişilerde aşırı kiloya bağlı olarak vücut kitle indeksi ve yağ kütlesi artar.

Bunun temel nedeni, yeterince uykusunu alamayan vücut, yorgun olduğu için daha az enerji harcar.

Göz ardı etmememiz gereken konulardan biri de uyku süresinden ziyade uyku kalitesidir. Örneğin uyuduğumuz ortamın yeterince karanlık olmaması veya uyku süresinde çok fazla dengesizliğin olması melatonin hormonunun düzensiz salgılanmasına yol açacak ve bu da uyku kalitemizi olumsuz etkileyecektir. Uyku apnesi gibi bir uyku bozukluğunuz varsa yeterince uyumak kavramı sizin için geçerli olmayacaktır. Özetle aynı yaş ve cinsiyetteki iki kişi arasında uyku ihtiyaçları açısından farklılıklar bulunduğundan herkesin uyku kalitesine daha fazla dikkat etmesi önerilir.

Araştırmalar, öngörülen uyku sürelerinde büyük farklılıklar olmadığı sürece, alacağınız uyku miktarının muhtemelen kişiden kişiye değişeceğini göstermektedir. Bu nedenle çalışmalar yaş aralığına göre düzenlendi. Çünkü bireyin uyku süresi ve kalitesinin aynı zamanda fizyolojik süreçlerine de bağlı olduğu göz ardı edilemez. Kişinin yaşam tarzı, sağlığı, stres düzeyi ve genetiği gibi kişisel faktörlere bağlı olarak değişebilir.